01.03.2024.
HomeNovostiVišković ima manjak u entitetskoj kasi: Vlada RS zainteresovana za novi aranžman...

Višković ima manjak u entitetskoj kasi: Vlada RS zainteresovana za novi aranžman sa MMF-om

Vlada Republike Srpske zainteresovana je za novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, ali pod uslovom da u fokusu isključivo budu ekonomske teme, rekao je premijer Radovan Višković tokom susreta sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Andreasom Tudikom.

Višković je rekao da Republika Srpska redovno izvršava svoje obaveze prema MMF-u i svim ostalim finansijskim institucijama sa kojim sarađuje i da je Vlada opredijeljena za razvoj dalje saradnje sa ovom institucijom.

Tokom sastanka u Banja Luci kojem je prisustvovala i ministica finansija Zora Vidović, izraženo je čvrsto opredjeljenje Vlade da se i u narednom periodu radi na programu ekonomskih reformi, uključujući i razvoj daljih mjera na suzbijanju sive ekonomije.

U tom smislu je najavljen skori početak procesa fiskalizacije u Republici Srpskoj, koji će uskoro biti pušten u testnu fazu, da bi početkom ljeta bio u punoj funkciji, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Konstatirano je da bi ovaj proces trebalo da pruži značajan doprinos u suzbijanju sive ekonomije i jačanja javnih prihoda.

Inače, pregovore o eventualnom kreditnom aranžmanu s MMF-om, ne mogu zaključiti entitetske vlade nego isključivo Vijeće ministara BiH. Teoretski, moguće je zaključiti sporazum S MMF-om, čak i u slučaju da Federacija nije zainteresirana za kredit. U tom slučaju, kredit MMF-a koristila bi isključivo Republika Srpska, koja bi i vratila sav pozajmljeni novac.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti