23.02.2024.
HomeSvijetPostoji dovoljno dokaza za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika

Postoji dovoljno dokaza za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika

Francuski advokat Gilles Devers, koji zastupa palestinske žrtve na Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), izjavio je da tužilaštvo ima dovoljno dokaza da Sud izda nalog za hapšenje izraelskih zvaničnika.

Devers, koji je sa svojim advokatima došao u Hag kako bi se sastao s Tužilaštvom MKS-a i Uredom za žrtve, rekao je za Anadoliju da je opravdana sumnja dovoljna da MKS izda nalog za hapšenje izraelskih zvaničnika i da postoji dovoljno dokaza za takav stepen sumnje.

On je napomenuo da među dokazima koje su predali MKS-u ima mnogo dokumenata u vezi s napadima na civile u Gazi, ciljanjem zdravstvenog sistema i raseljavanjem skoro dva miliona ljudi.

“Postoji više nego dovoljno dokaza da se sprovede detaljna istraga i dobije nalog za hapšenje. Naš dosije se sastoji od 1.800 stranica, posebno s referencama na institucije UN-a”, izjavio je Devers.

Navodeći da su posebno istakli stanje civila koje je izraelska vojska zarobila u Gazi i glad koja je nastala, Devers je rekao: “Nikada prije nije bilo toliko žrtava u ratu. Uništavanje vodovodnih i električnih sistema i napadi na dostojanstvo ljudi da svi vide”.

Naglasio je da izraelske vojne operacije posebno ciljaju palestinske civile i uništavaju sve aspekte života u Gazi.

“Od samog početka implementiran je plan da se uništi društveni život u Palestini, a ne vojni ciljevi”, istakao je Devers.

Podvukao je da Izrael ima za cilj da Gazu učini nenastanjivim mjestom, a ne direktnim vojnim ciljem u Gazi.

“Ovo je jedini rat koji sam vidio, a gdje su djeca napadnuta. Urbana područja su postala mjesta gdje se upotrebljavaju najteža oružja za uništavanje i napade na djecu, novorođene bebe, starce, bolesne. S obzirom na to da su groblja uništena, poruka je jednostavna: Ovdje nikada nećete imati život, idite”, pojasnio je francuski advokat.

Istakao je da MKS treba da preduzme neophodne korake u kontekstu svih ovih dokaza.

“Očekujemo veoma snažnu reakciju tužilaca”, rekao je Devers.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti