27.05.2024.
HomeNovostiViše od 300 000 zaraženih koronavirusom u svijetu, umrlo više od 13...

Više od 300 000 zaraženih koronavirusom u svijetu, umrlo više od 13 000 ljudi

Prema podacima stranice Worldmeters, koronavirusom je do sada zaraženo 308.463 ljudi. Od ovog virusa preminulo 13.069 osoba, dok ih se oporavilo 95.832.

I dalje je najviše zaraženih u Kini, a potom slijede tri evropske zemlje Italija, Španija i Njemačka.

 U Srbiji novih 17 slučajeva zaraze

U Srbiji je registrirano 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih sada 188, najnoviji su podaci Ministarstva zdravlja Srbije.

 Izvještaji obavještajnih agencija SAD iz januara upozoravali na pandemiju 

Američke obavještajne agencije izdavale su zlokobna, tajna upozorenja u januaru i februaru o globalnoj opanosti od koronavirusa dok su američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i zakonodavci umanjivali prijetnju i nisu poduzeli potrebne mjere koje bi usporile širenje virusa.

 Norveška uskoro šalje pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević najavio je da će Norveška vrlo brzo poslati značajnu pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa.

Raste broj novozaraženih u Turskoj

Broj umrlih od koronvirusa u Turskoj u posljednja 24 sata se s devet povećao na 21, a broj utvrđenih slučajeva zaraze je skočio na 947, objavio je turski ministar zdravstva.

U Kini 46 novih slučajeva

U Kini je zabilježeno 46 novih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj slučajeva koronavirusa u Kini povećan je na 81.054, uz 3.261 smrtni slučaj. Provincija Hubei, gdje se epidemija prvi put pojavila krajem prošle godine, saopćila je da četvrti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze.

 Amerika odobrila brze testove na koronavirus  

Američka Administracija za lijekove i hranu (FDA) odobrila je korištenje brzih testova na koronavirus, kojima je moguće ustanoviti prisustvo COVID-19 za oko 45 minuta, saopćio je proizvođač testova, kompanija “Cepheld” iz Kalifornije.

Četiri člana iste porodice umrla od koronavirusa 

Četiri člana iste porodice umrla su od koronavirusa u Nju Džerziju, u Sjedinjenim Američkim Državama javlja BBC. Još troje njihovih rođaka je u bolnici.

 Rusija šalje stručnjake i opremu u Italiju 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je spremnost Rusije da pruži potrebnu pomoć na operativan način i iznio je konkretne pojedinosti u vezi s tim u telefonskom razgovoru s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte).

 Od večeras policijski sat u Federaciji 

Uveden je policijski sat i u Federaciji. Tu odluku sinoć je na telefonskoj sjednici donio Federalni štab civilne zaštite. Uvođenje policijskog sata počinje večeras od 18 do 5 sati.

Policijski sat u RS 

Na području Republike Srpske sinoć je u 20 sati na snagu je stupila zabrana kretanja za sve osobe koja traje do 5 sati ujutro.Zaključak o zabrani kretanja donio je Štab za vanredne situacije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zabrana će trajati do 30. marta, a nepoštovanje će biti kažnjavano.

 Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Bosni i Hercegovini 

Jučer je zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je imala hroničnih problema. U BiH tenutno je 94 zaraženih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti