18.05.2024.
HomeKolumnePukla tikva: Zašto Dodik ne spominje pomoć Putina i braće Rusa?

Pukla tikva: Zašto Dodik ne spominje pomoć Putina i braće Rusa?

Oni koji malo bolje prate dešavanja na domaćoj političkoj sceni mogli su primijetiti da već neko vrijeme srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uopšte ne spominje Rusiju i Putina!? Slučajno ili ne, Dodik je zaćutao, ne hvali se sastancima, pozivima i razgovorima sa ruskim predsjednikom upravo od trenutka kada je potpisao ANP, preimenovan u Program reformi BiH, i trasirao jasan put BiH prema NATO paktu. Zar nije logično da sada, u vrijeme krize sa korona virusom, umjesto Kineza i Turaka Dodik zove i traži pomoć, medicinsku opremu i respiratore od braće Rusa?

Da li su se braća Rusi i Putin naljutili, da li je Dodik izigrao povjerenje, neki tajni dogovor i čvrstu riječ da BiH neće u NATO integracije, ili je nešto drugo u pitanju pokazaće vrijeme, ali očito da u poslednjih nekoliko mjeseci  ima dosta šumova na vezama između Banjaluke i Moskve, iako to vlasti Srpske pokušavaju da prikriju.

Sudeći po veoma intenzivnoj saradnji,  vrlo izvjesno da bi se umjesto Putina pred naredne izbore, osim pobratima Vučića, Milorad Dodik mogao slikati sa turskim predsjednikom Erdoganom. Naime i danas tokom gostovanja na ATV govorio je kako se redovno čuje sa turskim predsjednikom, koji takođe vlada autoritativno gušeći svaku opoziciju i kritiku stvarajući jednoumlje, pa ako koalicioni partner Bakir dozvoli, kao prvi u Bošnjaka do Redžepa Taipa, mogao bi Mile u oktobru u Stambol, umjesto tradicionalnog odlaska u Moskvu, dogovarati turski umjesto ruskog toka!

Piše: Nebojša Vukanović

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti