Verbalni rat bivših drugova Komšića i Nikšića

0

Žestoka razmjena riječi između dva predsjednika stranaka ljevice. Sve je počelo izjavom lidera DF-a Željka Komšića u kojoj je prozvao lidera SDP-a Nermina Nikšića za popustljiv odnos u procesu formiranja vlasti prema SNSD-u i HDZ-u, spočitavajući mu i potpisani sporazum.

“Ako Osmorka ima dovoljno ruku, neka formira vlast sa SNSD-om, HDZ-om, s kim god hoće – ali me nemojte uvjeravati da je to programska koalicija. Kakav je to program oko kojeg se možeš složiti s Dodikovom ili Čovićevom politikom? Ako se možeš složiti s njihovim politikama, onda ovdje nešto opasno ne štima. Napravite vlast i odgovarajte za svoje postupke. Neki dan sam Nerminu Nikšiću rekao da ga ne razumijem, kako su potpisali taj sporazum, pogotovo u Laktašima, kako su pristali da izbace sve za što vjerujem da je i njima važno, poput NATO-a. Kako su pristali, odnosno, što su potpisivali taj prokleti papir? Mogli su napraviti vlast i bez toga. Nije mi odgovorio kada sam ga pitao zašto su nas izručili na pladnju SNSD-u i HDZ-u. Razumijem šta je vlast, kako se formira, ali zašto su to uradili? Je li to naivnost, želja da se uđe u vlast, guranje od strane Amerikanaca i Britanaca? Koji su to razlozi?”, pitao je Komšić.

Ekspresno je uslijedio odgovor Nermina Nikšića putem društvenih mreža. Naglasio je da nerado prenosi o čemu je razgovarao sa Komšićem, ali da to radi jer, kako je rekao, Komšić svjesno bestidno laže.

“Naravno da me nije pitao za sporazum u Laktašima jer je sporazum potpisan u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Istina je da nije rekao kako smo bilo koga isporučili HDZ-u i SNSD-u, već je pitao zašto mi nismo nešto izvukli za ono što smo navodno dali. Nije ni spomenuo NATO, a i zašto bi kad su nas oni već uveli u NATO, pa mi to nismo ni mogli pokvariti. Na moje pitanje šta smo to dali, odgovorio je – Izborni zakon. Naravno da sam vrlo precizno objasnio šta piše u sporazumu. Čak sam ga pitao zar mi nije on rekao da mu je draže da sam ja dio vlasti nego Bakir, jer sumnja da bi sada Bakir pristao na sve, a za mene zna da neću popustiti. Pred svjedokom je odgovorio potvrdno, a kao ilustraciju svoje tvrdnje rekao je kako njegovu apelaciju protiv odluke Visokog predstavnika na Ustavnom sudu blokira SDA kojoj ta odluka najviše odgovara”, kazao je Nikšić.

federalna.ba