20.05.2024.
HomeNovostiVelika akcija UIO: Oduzet duhan, elektrošokeri, dioptrijske naočale

Velika akcija UIO: Oduzet duhan, elektrošokeri, dioptrijske naočale

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzle i Sarajeva oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina i robe stranog porijekla u vrijednosti iznad 174.000,00 KM.

 

Elektrošokeri, peper sprejevi…

Na području Tuzle službenici UIO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jednog pravnog lica. Tom prilikom pronašli su 6.265 komada razne robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektrošokerima, radar detektorima, peper sprejevima, dioptrijskim naočarama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačke optike. Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji procjenjuje se na iznos od 134.000,00 KM.

Na području Grada Sarajeva službenici UIO proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje lica koja se bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Tokom provedene operativne aktivnosti kod jednog fizičkog lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 paklica cigareta i 188,50 kg sitno rezanog duhana. Predmetni duhan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM.

Specijalizovana oprema

Protiv navedenih lica poduzete su zakonom predviđene mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od Ambasade SAD u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti