27.05.2024.
HomeNovostiRatni huškači iz devedesetih ponovo jašu: Šešelj i Vučić zajedno na lokalnim...

Ratni huškači iz devedesetih ponovo jašu: Šešelj i Vučić zajedno na lokalnim izborima u Srbiji

Predsednik ultranacionalističke Srpske radikalne stranke (SRS) i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj najavio je da će njegova partija nastupiti sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na beogradskim i lokalnim izborima u gradovima i opštinama u Srbiji.

Šešelj na TV Hepi rekao da će SRS na republičkim i pokrajinskim izborima nastupiti samostalno, a na lokalnim sa naprednjacima, jer su im na tom nivou programi podudarni.

“Naše razlike postoje na republičkom nivou i tamo ćemo imati odvojene liste i posebno idemo na izbore”, rekao je lider radikala koji je osuđen pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

On rekao da je SRS spreman i da uđe u vladu “ako bude neophodna šira koalicija na republičkom nivou, ako naprednjaci sami ne budu mogli da formiraju vladu ili ne mogu zajedno sa socijalistima”.

Šešelj je rekao da je u razgovoru s članovima predsedništva SNS-a Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Darkom Glišićem dogovoreno da predstavnici SRS-a budu na kandidatskim listama SNS-a i da njegova partija učestvuje posle izbora u izvršnoj vlasti.

SNS je nastala iz SRS-a 2008. godine.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, osudio je u aprilu 2018. Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

U pritvoru u Ševeningenu bio je od 2003., a pušten je novembra 2014. zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

U kaznu mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, a u Tribunal se nije vratio ni na izricanje presude. Šešelj je 2022. odbio saslušanje Haga povodom kršenja pravilnika tribunala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti