Vaša pisma: Tragikomedija Fadila Novalića – Diletant u politici ili pajac koji visi o koncu?

0

Na adresu vidiportala stiglo je zanimljivo pismo čitatelja. Iako stavovi u pismu nužno ne odražavaju stav redakcije. pismo prenosimo u cijelosti zbog interesa javnosti:

“Fadil Novalić iz zaseoka Novalići kod Gradačca, tragikomična je figura bošnjačke politike. Kontroverzni inžinjer koji se samoreklamirao kroz saradnju sa slovenačkim Cimosom, bio je u poslovnim problemima i pred sudskim tužbama zbog lošeg menadžiranja. Tada je sreo svog zemljaka – hodžu Huseina Kavazovića iz Jelovče Brda kod Gradačca i – planula je vjersko-politička iskra. Sve drugo je historija.

Kavazović je Novalića predstavio bošnjačkoj vjersko-političkoj kamarili kao sposobnog tehno-menadžera koji bi morao biti premijer- I bi premijer.

Novaliću je godinu dana unaprijed, prije izbora bio plaćen stan u Sarajevu, osigurana logistika i rečeno mu da se priprema za funkciju premijera.

Novalić po svojim spoznajno-iskustvenim karakteristikama nije bio dorastao toj funkciji, ali koga briga. Narodna izreka iz Novalićevih krajeva to opisuje ovako: “Kad je šenluk – nek’ i hala gori!”

Novalić je vukao potpuno iracionalne poteze za ekonomiju i društvo, ali tako željene i hvaljene u uskim vladajućim krugovima bošnjačke pohlepe, kojima je služio i pogodovao.

Što se Novalić javno više blamirao svojim diletantizmom i amaterizmom u politici, to su ga Kavazović i Izetbegović više branili. Uinat narodu!

Istini za volju, Novalić i jeste bio dobar jednino sebi i tom vrhu bošnjačkog klerikalnog politikanstva. Za vrijeme svojih mandata Novalić je privatizirao sve što je mogao. Neki kažu čak 11 firmi koje su prešle u vlasništvo njegove kćerke, porodice i bliskih srodnika. Dugo će još Bošnjaci istraživati šta je sve Novalić privatizirao i opravdavati ga starom narodnom frazoma: “Moglo mu se, šta ćeš…”

Vrhunac Fadilovog deletantizma bio je plan da se u općem metežu izazvanom epidemijom koronavirusa domogne “lahkih” para kroz nabavku respiratora. Već se naziru konture po čijem nalogu je on to radio, a za izvođenje radova izabrao je diletante, kakoav je i sam.

Sve je eksplodiralo pred tv ekranima, i klupko se počelo brzo odmotavati.

O svemu će naravno odlučivati sud, u postupku koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH, podižući krivičnu prijavu koja je rezultirala i podizanjem optužnice protiv Novalica and company.

Indikativno je da su pritiv Novalića reagirali, prije svih, njegovi stranački ahbabi – Edin Ramić I Alma Čolo. To može značiti samo jedno: da je Novalić već žrtvovan u svojoj stranci i da ga je SDA pustila “niz vodu”.

Kako god završio već izvjestan sudski proces protiv Fadila Novalića, ostaće spoznaja o pogubnosti njegovog poslušništva i poltronstva prema bošnjačkim vjerskim i političkim glavešinama, njegova pohlepa i enormno bogaćenje, kao i njegov osebujni diletantizam i amaterizam. Da je imao iskrene prijatelje savjetovali bi ga da se ne prihvata funkcija kojima nije dorastao, ili kad se već prihvatio, da bježi – glavom bez obzira.

U međuvremenu gledaćemo Fadilovo mazohističko istrajavanje na negiranju zdrave logike i činjenica, njegov strah od vjersko-političkih autoriteta kojima je služio i degutantno obmanjivanje javnosti. Trakavica bi se mogla zvati: Fadil Novalić u novoj političko-pravosudnoj avanturi. Ostaje da se vidi hoće li Fadil žrtvovati sebe zarad svojih pretpostavljenih, ili će “propjevati”?”

Autor Čitatelj