14.07.2024.
HomeSvijetUsvojena deklaracija u Samarkandu: Kina, Rusija i Indija u novom bloku

Usvojena deklaracija u Samarkandu: Kina, Rusija i Indija u novom bloku

Širenje Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i njena dublja saradnja sa međunarodnim udruženjima doprinijet će sigurnosti i stabilnosti u regionu, navodi se u Samarkandskoj deklaraciji SCO-a usvojenoj u petak.

“Države članice su istakle ideju da će proširenje SCO-a i dalje produbljivanje saradnje sa državama posmatračima, partnerima u dijalogu SCO-a i međunarodnim udruženjima izgraditi potencijal organizacije i doprinijeti daljem jačanju njene uloge na međunarodnoj sceni kao multilateralni mehanizam za rješavanje hitnih problema našeg vremena, i doprinosu sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja u regionu”, navodi se u deklaraciji koju prenosi Fena.

Članice SCO-a su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.

Stanovništvo zemalja članica SCO-a čini polovinu svjetske populacije.

Zemlje učesnice potvrdile su u petak otvorenost SCO-a prema zainteresovanim državama, čiji su ciljevi i težnje u skladu sa kriterijima i uslovima sadržanim u pravnim dokumentima organizacije.

Ukazali su na važnost odluke donesene 17. septembra 2021. na samitu u Dušanbeu o pokretanju procedure prijema Irana. U petak je potpisan memorandum o iranskim obavezama u cilju pristupanja Irana SCO-u kao punopravne države članice.

Nove članice i partneri

U deklaraciji se također ističe važnost odluke o pokretanju postupka za prijem Republike Bjelorusije.

“Države članice sa zadovoljstvom konstatuju odluku da Kraljevini Bahrein, Republici Maldivi, Državi Kuvajt, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Republici Uniji Mijanmar daju status partnera u dijalogu sa SCO-om. Također su istakli da je potpisan memorandum o davanju statusa partnera u dijalogu sa SCO-om Arapskoj Republici Egipat, Kraljevini Saudijskoj Arabiji i Državi Katar”, navodi se u deklaraciji.

Osim toga, zemlje članice su pozdravile potpisivanje memoranduma o razumijevanju Sekretarijata SCO-a sa Generalnim sekretarijatom Lige arapskih država, UNESCO-om, Ekonomskom i socijalnom komisijom za Aziju i Pacifik.

“Države članice će nastaviti da traže zajedničke tačke gledišta o pitanjima vanjske politike od zajedničkog interesa, uključujući i međunarodne organizacije i međunarodne forume”, ističe se u deklaraciji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti