24.07.2024.
HomeSvijetU samo nekoliko sati likvidirano 5 ruskih zvaničnika u okupiranim dijelovima Ukrajine!

U samo nekoliko sati likvidirano 5 ruskih zvaničnika u okupiranim dijelovima Ukrajine!

U proteklih nekoliko sati najmanje pet ruskih zvaničnika je ubijeno na teritoriji koju je okupirala Rusija na jugu Ukrajine, stotinama kilometara jedan od drugog u Lugansku, Hersonu i Berdjansku.

Separatistička vlast u Berdjansku koju podržava Rusija optužila je u petak Кijev za ubistvo zamjenika načelnika vojne civilne administracije, koji je bio na čelu gradske teritorijalne izborne komisije za referendum za pridruživanje Rusiji, saopćila je gradska uprava na Telegramu. Umrla mu je i supruga.

Gradska uprava nije saopćila detalje kako su Oleg Bojko i njegova supruga Ljudmila Bojko ubijeni u svojoj garaži u Berdjansku, koji se nalazi u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine. Ali gradska uprava opisala je ubistva kao “dvostruko ubistvo”.

“Ovaj užasan zločin neće proći nekažnjeno i bez odgovora”, navodi se u postu.

Bomba u kancelariji

Glavni tužilac proruskih separatističkih vlasti u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine poginuo je danas u eksploziji bombe u svojoj kancelariji, javlja ruska novinska agencija Interfaks.

Ruski državni mediji javljaju da je Sergej Gorenko, glavni tužilac proruskih separatističkih vlasti u regionu Luganska, ubijen danas u bombaškom napadu. Ruski mediji javljaju da je ubijen i njegov zamjenik.

Podsjetimo, ranije je bilo nepotvrđenih izvještaja o eksploziji u Lugansku na meti tamošnjih proruskih separatističkih vlasti. Proširuju se snimci na kojima se vide navodna oštećenja zgrade u kojoj se nalazi tužilaštvo.

Leonid Pasečnik, lider separatističkih vlasti u regionu Luganska, koje podržava Rusija, rekao je juče da “nema razloga za paniku”.

Današnju smrt glavnog tužioca prokomentirao je na Twitteru Mihajl Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Uklanjanje takozvanog ‘glavnog tužioca LNR’ i njegovog zamjenika treba smatrati obračunom sa lokalnim organizovanim kriminalnim grupama koje nisu mogle da dijele opljačkanu imovinu prije masovnog bjekstva ili kao rusko kretanje svjedoka ratnih zločina. Sve će otkriti istraga”, napisao je Podoljak.

Napad u Hersonu

Ruske novinske agencije javljaju da je Ukrajina udarila na administrativne zgrade u centru okupiranog Hersona na jugu zemlje. Agencija RIA Novosti navodi da je u udaru više osoba poginulo. Na društvenim mrežama pojavio se neprovjeren video snimak na kome se vide oštećene zgrade i najmanje jedno tijelo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti