21.07.2024.
HomeNovostiIma li Dodik mehanizime i opremu da prisluškuje strane diplomate?

Ima li Dodik mehanizime i opremu da prisluškuje strane diplomate?

Posljednja izjava Milorada Dodika o prisluškivanju američkog ambasadora otvorila je brojna pitanja i pretpostavke da su na sceni paraobavještajne aktivnosti. Da li postoje paralelne institucije koje su van kontrole državnih institucija? Ono što u cijeloj priči posebno zabrinjava nije pitanje tehničke mogućnosti koju pojedini stručnjaci dovode u pitanje, nego za čije interese Dodikovi paraobavještajci prisluškuju međunarodne diplomate?

Javni nastupi Milorada Dodika odavno su prestali biti tema ozbiljnijih političkih analiza, ali jesu potencijalni predmeti za istragu. Skoro svako novo jutro donese novu izjavu, istina, u koliziji s onim prethodnim. Kako je bezbroj puta sam ustvrdio, od najjačeg političara, vizionara, lidera, čovjeka bez kojeg bi RS odavno nestala, pa sve do operativca. Špijuna. Po vlastitom priznanju, čovjeka koji prisluškuje političke oponente, a sada i ambasadore.

“Samo kliknemo, i mi znamo šta on radi, mi smo država”, rekao je Dodik na predizbornom skupu u Brčkom.

Za razliku od ranije kada je, u najmanju ruku, opasne izjave pravdao političkim zezanjem, performansom i zabavnom igrom, sada je pod patronat paraobavještajnog djelovanja stavio Sjedinjene Američke Države, odnosno njihovog ambasadora u našoj zemlji. Reakcija nije izostala, pa su ovaj Dodikov potez nazvali bahaćenjem, čije posljedice se mogu odraziti na samu budućnost entiteta. U prvim reakcijama izostala je ona koja se najviše očekivala – Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Sada obavještavaju, ova institucija vrši provjere.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona, svakako prate javne objave i medijske istupe, koji bi mogli imati ili sadržavati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na temelju informacija koje su se pojavile, inicirano je vršenje potrebnih provjera, kako bi se utvrdile sve okolnosti, te će biti ostvarena saradnja sa svim relevantnim institucijama”, navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

O konkretnom slučaju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nema operativne nadležnosti. Ministar sigurnosti smatra da je riječ o predizbornim i manipulativnim izjavama te da će autor brzo osjetiti posljedice prozivanja Amerike. I zakon o tom pitanju je jasan: može se prisluškivati samo i isključivo na osnovu naloga nadležnog suda, a na prijedlog nadležnog tužitelja. Sve u suprotnom je nelegalno, ali ne i nemoguće, jer takva oprema postoji u RS-u.

“Postoji jedan sistem za prisluškivanje koji se nalazi pod paravanom cyber akademije i radi se o aparatu koji se zove ELTA sistem LTD, a zapravo je aparat za prisluškivanje identičan onome koji se koristio od strane ruskih obavještajaca na području Sjeverne Makedonije 2019. godine i svega onoga što se odvijalo u Sobranju”, objašnjava Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije.

MUP RS-a jeste zvanični policijski organ i može posjedovati opremu za prisluškivanje. Međutim, koristi se isključivo pod nalogom nadležnih institucija. S druge strane, struka ne sumnja da su oni koji su prisluškivani ili znali za to ili su takve aktivnosti spriječili.

“Prije nekoliko dana američki ambasador je jasno ukazao da oni znaju sistem finansiranja kojim na jedan prikriveni i latentan način Ruska Federacija utječe na izbore. Upravo su to neke od kontraobavještajnih aktivnosti koje su oni poduzeli, pa i u smislu zaštite onih razgovora koji imaju određeni stepen tajne i povjerljivosti, koji američki, ali i drugi ambasadori održavaju”, navodi Dizdarević.

Podsjetimo da je i zbog ranijih navoda o prisluškivanju, Transparency, ali i opozicija RS-a podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika. Do danas poznato je da nijedno tužilaštvo nije otvorilo istragu. Da li će ova posljednja izjava biti dovoljan argument da se to promjeni?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti