16.04.2024.
HomeNovostiUpetljao se srebrenički malinar: Hodžićevi "Teško dobavljivi" respiratori dostupni i na Facebooku

Upetljao se srebrenički malinar: Hodžićevi “Teško dobavljivi” respiratori dostupni i na Facebooku

ACM812A respiratori, kako pokazuje oznaka na kutijama u kojima su stigli u subotu na aerodrom u Sarajevu, osim što izazivaju interes javnosti ali i istražnih organa, opisuju se kao teško nabavljiva roba za čiju nabavku su bile potrebne značajne poslovne sposobnosti.

A takva sposobnost mogla bi biti i znanje pretrage na Facebooku – obzirom da se isti ti respiratori u velikim količima danima na različitim profilima objavljuju kao dostupni.

Obratili smo se nekim od prodavača, pitali za cijenu respiratora i mogućnost slanja u BiH.

U manje od 12 sati dobili smo tri odgovora i tri različite cijene jednog komada respiratora ACM812A.

Oni koji se bave prodajom, objasnili su da je cijena od 3.000$ bila aktuelna prije pandemije, te da trenutno cijene divljaju i iznosi se drastično mjenjaju kako sedmice prolaze.

Tako smo prvo dobili odgovor da ovaj respirator košta između 40 i 50 hiljada dolara, a već naredni kazao je da je njegova cijena 30 hiljada dolara. Treći prodavač poslao je informaciju o cijeni od 44 hiljade dolara.

Fikret Hodžić je prije dva dana u saopštenju u kojem objašnjava nabavku respiratora kazao:

“Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem.”

Da li najveće i najbogatije zemlje zaista imaju probleme u nabavci baš ovih respiratora koji se prodaju i na Facebooku – upitno je.

Još jedno pitanje koje se otvara je ako bilo koji građanin može na ovaj način uspostaviti kontakt i vrlo brzo naći respiratore, kakva i kolika je mogla biti uloga kompanija koje se i bave uvozom medicinske opreme.

Izvor: N1

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti