27.05.2024.
HomeNovostiSvi sumnjivi poslovi Solaka i Novalića: Milioni za kćerku, kupovina zgrada, nepotizam,...

Svi sumnjivi poslovi Solaka i Novalića: Milioni za kćerku, kupovina zgrada, nepotizam, nezakonita trošenja javnog novca…

Brojne su optužbe protiv federalnog premijera Fadila Novalića i direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka zbog spornih nabavki testova i respiratora.

Podsjetimo, pisali smo kako su Vlada Federacije BiH i FUCZ kupili 20.000 testova od firme Cubicus. Ova firma se bavi proizvodnjom namještaja. Njen vlasnik Denis Đulalić u razgovoru za Žurnal potvrdio je da je sredinom marta isporučio testove kupljene u Turskoj.

Fokus je objavio kako je nabavka respiratora koštala 10,5 miliona maraka, a da je posao dobila firma “FH Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. Firma je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Nakon pisanja Žurnala i Fokusa, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu o nabavci medicinske opreme.

No, ove nabavke samo su nastavak sumnjivih radnji Novalića i Solaka. U prethodnim godinama objavili smo na desetine tekstova koji govore tome u prilog. Podsjetimo se na neke od njih.

NOVALIĆ – OD KĆERKE „IMAOCA DOKUMENTACIJE“ DO PANDEMIJE

Juli 2018. godine. Neposrednom pogodbom Javno preduzeće BH Pošta želi kupiti zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra. Prethodno je Vlada federalnog premijera Fadila Novalića dala „prethodnu saglasnost“ za ovu „vanplansku investiciju“.

Zgrada, čija je vrijednost procijenjena na 8,5 miliona maraka, trebala je biti kupljena od firme koja je u vlasništvu porodice Novalića. Kao predstavnik „vlasnika i suvlasnika objekta“ pominjala se Ada Novalić, kćerka federalnog premijera.

Novalić se pravdao govoreći kako je njegova kćerka bila samo „imalac dokumentacije“(?!) Kćerka za koju je, spomenimo i to, direktor FIA-e Esad Mahmutović rekao da je „zaposlena bez konkursa, ali prema zakonu“.

Vratimo se na kupovinu zgrade. Precizno rečeno, javno preduzeće koje je u vlasništvu Vlade Federacije namjeravalo je kupiti zgradu čiji su čak i formalni osnivači i suvlasnici – kćerka federalnog premijera, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i šef Kabineta federalnog premijera Samir Iskrić.

Dodajmo i to da su porodične firme Fadila Novalića i njegovog partnera Adema Hanića zgradu UTL-a u Vogošći privatizirale 2013. godine za četiri miliona maraka. Pet godina kasnije, premijer Novalić je dao „prethodnu saglasnost“ da Federacija kupi samo dio te zgrade za pomenutih 8,5 miliona maraka.

Sporna je bila i kupovina zgrade Energoinvesta za potrebe smještaja Vlade Federacije. Vlada FBiH je 19. jula 2018. godine donijela Odluku o kupovini zgrade. Cijena: 54 miliona maraka. Čak četiri službe Vlade Federacije upozorile su federalnog premijera Fadila Novalića da je njegova odluka – nezakonita.

Novalića su na nezakonito postupanje upozorili federalno pravobranilaštvo, Služba za zajedničke poslove FBiH, zatim Agencija za privatizaciju FBiH te Ured za zakonodavstvo FBiH. Nakon što je dobio ova upozorenja, premijer Novalić je čelnicima ove četiri institucije pismeno zaprijetio krivičnim prijavama.

Upozorenja stručnih službi nisu urodila plodom. Recimo samo da je više od 10 hipoteka bilo uknjiženo na zgradu Energoinvesta, ali i da su suvlasnici zgrade bili fondovi koje kontrolišu premijerov poslovni partner Nijaz Hastor i Aleksandar Hrkač.

Idemo dalje. U septembru 2019. godine Žurnal je pisao o tome kako su Fadil Novalić i Nermin Džindić preko zajedničke firme TMR izvukli više od milion maraka iz Pretisa.

Pojednostavljeno, federalna firma Pretis d.d., kojom upravljaju Novalić i Džindić, kupovala je robu od privatne firme TMR, čiji su vlasnici – Novalić i Džindić!

Kasnije, a nakon Žurnalovog teksta o tome kako je njihova firma izrađivala i prsten za projektile 155mm, te da je sav materijal za izradu prstena nabavljao i plaćao Pretis, na adresu Žurnala stigla je prijeteća pošiljka – prsten haubičke granate.

Prisjetimo se i nedavnih dešavanja. Prvo je Novalić u jeku pandemije koronavirusa prisustvovao zabavi u konjičkoj fabrici „Igman“ gdje se nenadano pojavio virus koji se potom proširio. Rezultat – potpuna obustava proizvodnje.

Pokušao je premijer dokazati da ozbiljno shvata situaciju tako što se na konferenciji za medije pojavio sa – maskom! Ubrzo je objavljen snimak na kojem se vidi da Novalić nosi masku samo tokom televizijskih obraćanja. U prilog tome idu i fotografije Novalića koji je bez maske fotografisan na šetalištu, a nedavno se bez maske pojavio na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo i na neuspjeli pokušaj rasparčavanja budžetskog novca. Naravno, riječ je o potpuno nelogičnoj raspodjeli 21 milion maraka koje je Federalna vlada namijenila kantonima te gradovima i općinama. Nakon velikog pritiska javnosti, ali i drugih aktera na bh. političkoj sceni, odluka je povučena. Sredstva su se preusmjerila za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa.

SOLAK – SUMNJIVO TROŠENJE JAVNOG NOVCA

Fahrudina Solaka je na mjesto direktora Federalne uprave civilne zaštite imenovala Vlada FBiH s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, a na prijedlog Stranke demokratske akcije. Imenovan je nedugo prije katastrofalnih poplava 2014. godine.

U posljednjih nekoliko godina objavili smo seriju tekstova o Solaku i njegovom upravljanju FUCZ-om. Objavili smo i film „Nedodirljivi“ u kojem smo prikazali kako Fahrudin Solak godinama troši milione maraka na nepostojeće jedinice i samopromociju, kako zloupotrebljava opremu i ljudske resurse FUCZ-a itd.

Još 2017. godine pisali smo o nepotrebnoj kupovini preplaćene opreme te nizu spornih Solakovih postupaka. Preplaćeni su panciri s isteklim rokom trajanja, platnene deminerske torbe, plastični trokuti i nosači… Prema izvještaju federalnih revizora o poslovanju FUCZ-a, tokom velikih poplava 2014. godine kupovana je nekvalitetna, a precijenjena oprema.

Objavljen je i video na kojem se vidi kako se Solak na četverotočkašu FUCZ-a rekreativno zabavlja u blatu. “Igračka” Solaka, kupljena novcem građana, koštala je 48.700 KM bez PDV-a.

Pisali smo i o nepotizmu kada su u FUCZ zaposlena djeca zaposlenika. Na tom konkursu, od osam primljenih na radna mjesta, njih čak pet nije ispunjavalo jedan od osnovnih kriterija iz konkursa – nisu se nalazili se u bazi deminera BH MAC-a.

Nije Solak štedio ni kada je riječ o njegovoj promociji. Gostovanje u emisiji „Interview 20“ poreske obveznike koštalo je 4.500 maraka.

Godinama je FUCZ trošila milione maraka iz sredstava posebne naknade za rad jedinica koje zapravo nisu postojale. Tek će naknadno Federalna vlada i Fadil Novalić „Uredbom o organizovanju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite“ legalizovati nezakonit rad.

Službena vozila, šatori i oprema FUCZ-a koristili su se na privatnim zabavama, za otvaranje džamije, privatne zabave… Objavili smo i kako je FUCZ utrošila 6,8 miliona maraka namijenjenih zaštiti od poplava.

Zahvaljujući prijavama za kriminal, Solak je 2019. godine napredovao do pozicije za šefa Operativnog štaba za pitanje migracije.

Neposredno pred izbijanje pandemije objavili smo kako je FUCZ od 2009. do 2017. godine neovlašteno uništavala otpadna eksplozivna sredstva za kompaniju UNIS „Ginex“. Nedugo zatim, pisali smo o tome da, kada je već bilo jasno da će koronavirus ući u BiH, FUCZ nije planirala niti jednu marku u svrhu zaštite. Dva miliona i sto hiljada maraka planirana su za specijalističku opremu, dronove, obuke, idejne i glavne projekte…

Prezentovali smo i na koji način je FUCZ na čelu s Fahrudinom Solakom poslovala s firmom „Aquabalkan“. Toj firmi je FUCZ krajem 2019. godine platila skoro 84 hiljade maraka sredstva i opremu za SRK „Neretva“ Konjic. Predsjednik SRK „Neretva“ Konjic je Eldin Gakić, koji je ujedno i suvlasnik firme „Aquabalkan“.

Nakon desetina objavljenih tekstova u kojima smo dokumentovali brojne sumnjive radnje Fadila Novalića i Fahrudina Solaka, ovaj dvojac ni na koji način nije sankcionisan ili kažnjen. Zašto bismo vjerovali da će ovoga puta biti drugačije?

Piše: Dino Cviko, Zurnal.info

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti