16.04.2024.
HomeNovostiUmire li virus s pacijentom: Isto pitanje, dva oprečna odgovora

Umire li virus s pacijentom: Isto pitanje, dva oprečna odgovora

Struka još nije dala koncizan odgovor na pitanje umire li koronavirus sa pacijentom. Odgovori entitetskih predstavnika zdravstvenih institucija su oprečni.

Isto pitanje postavljeno je na pres-konferencijama ministra zdravlja RS Alena Šeranića i predstavnika federalnih institucija.

– S obzirom na to da virus onog trenutka kada čovjek premine, nije više aktivan, važno je reći da virus ugine onog trenutka kad čovjek umre, jer mu treba živa ćelija za reprodukciju i sam život. Ali, obducent treba da provodi lične zaštitne mjere bez obzira na to od kojeg je uzroka pacijent preminuo – rekao je Šeranić.

No, pomoćnik ministra zdravlja FBiH Goran Čerkez tvrdi suprotno.

– Važno je reći da virus ne umire sa pacijentom – rekao je Čerkez. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako nema dokaza da virus ostaje nakon što osoba umre.

– Suprotno ustaljenom mišljenju, nema dokaza da leševi predstavljaju opasnost od epidemije bolesti nakon prirodne nesreće. Većina uzroka ne preživi dugo u ljudskom tijelu nakon smrti. Ljudski ostaci predstavljaju značajan rizik za zdravlje u nekoliko posebnih slučajeva, poput smrti od kolere ili hemoragične groznice – naveli su iz WHO-a.

Istaknuto je kako mrtvo tijelo osobe zaražene koronavirusom, nije zarazno, ali da virus može preživjeti u plućima i ostalim organima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti