20.06.2024.
HomeNovostiFederalna Vlada ograničila cijene goriva i zamrznula cijene prehrambenih namirnica

Federalna Vlada ograničila cijene goriva i zamrznula cijene prehrambenih namirnica

Vlada Federacije BiH, kako saznaje “Avaz”, na današnjoj sjednici usvojila je odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena naftnih derivata u FBiH, a na prijedlog Ministarstva trgovine FBiH.

Tom mjerom utvrđuje se maloprodajna, ali i veleprodajna marža za kompanije.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, veleprodajnicima goriva u FBiH propisana je maksimalna marža od 0,06 KM, a maloprodajnicima 0,25 KM.

Također, na današnjoj sjednici donesena je i odluka o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH.

Prethodno je Vlada FBiH donijela odluku kojom je zamrznula cijene za sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, rižu, tjesteninu, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribu i njene prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, hranu za dojenčad, dijetetske proizvode, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš i deterdžent za suđe.

Također, na listi su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

Donošenjem nove odluke, prethodna prestaje važiti. Nova odluka Vlade FBiH i za ove proizvode ograničila je maksimalnu maržu, ali u procentualnom iznosu. Naime, trgovci će moći povećati cijene ovih proizvoda, ali samo ako je došlo do promjene nabavne cijene, a njihova zarada (marža) na ovim proizvodima mora ostati na nivou od 5. marta 2020. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti