22.07.2024.
HomeSvijetUkrajinska vojska slomila elitnu rusku gardijsku diviziju

Ukrajinska vojska slomila elitnu rusku gardijsku diviziju

Vanredne i hitne rasprave 19. septembra ruskih predstavnika pokazuju potrebu Rusije za hitnom aneksijom područja Luganjsk i Donjeck i sugeriraju kako ukrajinska kontraofanziva na sjeveru izaziva paniku među proruskim snagama, kao i nekim političarima iz Kremlja, piše Institut za ratne studije iz SAD-a.

Navodi se kako su zastupnici proruskih snaga na okupiranim dijelovima Ukrajine, odnosno u samozvanim Narodnim Republikama Donjeck i Luganjsk pozvali lidere da „hitno“ održi referendum o priznanju ovih regija ruskim teritorijem.

Ističe se kako je i dalje jako nejasno da li će ruski predsjednik Vladimir Putin pristati na ove zahtjeve jer, za razliku od Krima gdje je takav referendum proveden, Donjeck i Luganjsk nisu u potpunosti pod ruskom kontrolom.

„Ruskim liderima kao da nestaje načina da zaustave ukrajinske snage koje napreduju preko rijeke Oskil i približavaju se oblasti Luganjsk. Kremlj možda vjeruje kako djelimična aneksija može dovesti do regrutacije novih snaga, i iz Rusije i iz novo-aneksirane teritorije. Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih mogućih izvora kako bi popunili žestoko umanjene i demoralizirane jedinice, ali ne uspijevaju napraviti značajnu borbenu snagu“, navode iz Instituta.

Pad morala

Posljednji uspjesi, dalje navode iz američkog Instituta, ukrajinske kontraofanzive i dalje umanjuju već slabi moral ruskih jedinica koje su do 24. februara smatrane eltinim.

„Nezavisni bjeloruski medij Vot Tak objavio je snimke presretnutih dokumentara koje su ostavili ruski vojnici Jedinice 31135 Prve motorizirane regimente Druge gardijske motorizirane divizije dok su masovno bježali iz Izjuma“, pišu ISW.

„Potpisani dokumenti (koji datiraju od 30. augusta, prije ukrajinske protivofanzive na Harkov 7. septembra) sadržavaju pismene molbe komandantima Jedinice 31135 da oslobode autore pisma zbog stalnog ‘fizičkog i moralnog umora’. Ukrajinski obavještajci tvrde kako je 90 posto osoblja Prve motorizirane regimente pisalo poražavajuće izvještaje o stanju morala već 23. maja“, navodi se.

Dodaje se kako je Druga gardijska motorizirana divizija, jedna od tri divizije Prve gardijske tenkovske armije prije aktuelnog rata u Ukrajini smatrana vrhunskom ruskom snagom i trebala je biti ključna ruska sila u slučaju većeg konvencionalnog rata sa NATO-om.

„Presretnuta pisma ukazuju sveprožimajuće probleme sa moralom elitnih ruskih snaga i degradaciju ruskih konvencionalnih kapaciteta protiv NATO-a“, ističe se u izvještaju Instituta.

IZVOR: AGENCIJE / AJB

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti