17.07.2024.
HomeNovostiNenad Čanak: "Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i u tom svjetlu...

Nenad Čanak: “Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i u tom svjetlu treba gledati i posjetu Milorada Dodika”

“Takve izjave samo pojačavaju sumnju EU u iskrenost Srbije na evropskom putu. To Putin sračunato radi da bi što više odvojio Srbiju od evropskih saveznika, a sa druge strane presedan nezavisnosti Kosova obilato koristi kao argument nezavisnosti Donjecka i Luganska”, kaže Nenad Čanak, odlazeći lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On napominje da je Putin neprijatelj evropske Srbije i da je vuče u propast zajedno sa Rusijom. Čanak, ipak konstatuje i da Putin nije jedini krivac, prije svega zato što je Vučić neodlučan.

“Vučić se tome nedovoljno odlučno suprotstavlja iz niza razloga od kojih su najznačajniji strah od ruske odmazde u slučaju punog okretanja zapadu i neodlučnost i nejasne poruke zapada u vezi pristupanja Srbije EU. Srbija, zbog toga, ne sedi više na dve stolice nego je razapeta uzmeđu dve politike koji se ubrzano udaljavaju”, zaključuje Čanak.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine napominju da Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i da u tom svjetlu treba gledati i posjetu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, inače bliskog Vučiću.

Napominju da Srbija ne smije biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik i da bi bilo najbolje da Vučić, zarad evropske perspektive i mira u regionu prekine saradnju sa njim.

Tvrdnje ruskog predsjednika Putina da će Rusija produbiti saradnju sa Srbijom, jer Rusiju i Srbiju povezuje strateško partnerstvo, za Sonju Biserko, predsjednicu Helsinškog odbora, veoma je važna poruka.

“Reklo bi se da Rusija, Srbiju drži kao taoca, s obzirom da je Srbija deklarativno opedeljena za članstvo u EU. Sa druge strane ona je sve bliže Rusiji, odnosno njena neutralnost svela se na to da je ona neutralna na ruskoj strani. A Zapad očekuje od Srbije i to se sve češće pominje da usaglasi svoju politiku sa politkom EU, što Srbija do sada nije učinila”, kaže Biserko.

Nastavak teksta čitajte ovdje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti