17.07.2024.
HomeSvijetUkrajinci objavili kako su otkrili bazu Kadirovaca: ‘Glave im je došao TikTok...‘

Ukrajinci objavili kako su otkrili bazu Kadirovaca: ‘Glave im je došao TikTok…‘

Ruske snage ukopavaju se u Hersonu, pokazuju najnovije vijesti s terena, što bi moglo otežati ukrajinsku protuofenzivu i pokušaj za vraćanje vlasti nad tim gradom na crnomorskoj obali. Istodobno se odvija evakuacija civilnog stanovništva, u čemu, piše New York Times, prednjače osobe koje su sudjelovale u marionetskim gradskim strukturama i članovi njihovih obitelji. U iščekivanju teških borbi za grad oni bježe na istočnu stranu rijeke Dnjipar, a vojska se ukopava te joj stižu pojačanja.

S obzirom na informacije s terena, ruske snage pripremaju se za velik okršaj, ali i za mogućnost uličnih borbi.

Gradski uredi, donedavno pod upravom kremaljskih pristaša, prazne se od nužne opreme. Dužnosnicima je rečeno da uzmu “dokumente, novac, vrijedne stvari i odjeću” te da se evakuiraju. Grad su prije, odmah na početku rata, napustile tisuće ljudi, koje su se mogle izvući. Mnogi koji su ostali prosvjedovali su protiv okupacije. Da se priprema velika promjena, jasno je i zbog vijesti o tome da se kupcima sve češće odbijaju rublji.

Grad je pao samo tjedan dana nakon početka invazije, a nedavno ga je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio dijelom “majčice Rusije”. Pad grada u ukrajinske ruke bila bi teška pljuska, i vojna i na simboličkoj razini.

Informacije iz grada dolaze na kapaljku jer su internet i drugi kanali komunikacije presječeni. Navodno je ruska vojska tražila dozvolu za povlačenje preko rijeke dok ne bude prekasno, kako ne bi pala u okruženje. No, čini se da je nisu dobili. To potvrđuju i ukrajinske vojne vlasti. “Ne pripremaju se za izlazak iz grada. Pripremaju se za obranu”, izjavio je ukrajinski general Kirilo O. Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, u intervjuu za Ukrajinsku pravdu. Upravo zato evakuiraju civile, naglašava Budanov, pripremaju se za ulične borbe. “Stvaraju iluziju da je sve otišlo. No, zapravo dovlače nove vojne jedinice i pripremaju obranu”, istaknuo je Budanov.

Herson nije važan samo za očuvanje obraza Vladimira Putina i njegove vojske. On je strateški važna točka – predvorje za poluotok Krim na jugoistoku zemlje, ali i cesta prema ukrajinskim crnomorskim lukama na jugozapadu zemlje, primjerice Odesi.

Dužnosnici u proruskoj hersonskoj lokalnoj vlasti rekli su da planiraju evakuirati čak 60.000 civila. Institut za proučavanje rata, think tank iz Washingtona, objavio je u jednom od prijašnjih izvješća da bi ruski civili iz Hersona mogli biti upotrijebljeni kao novi regruti za vojsku. Prema mišljenju Instituta, civilne evakuacije su samo fasada za masovno prisilno iseljavanje civila iz okupiranih područja Ukrajine.

Piše: Antonija Handabaka, Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti