20.07.2024.
HomeNovostiPoskupljenja najteže podnose penzioneri i nezaposleni, vlasti bez prijedloga

Poskupljenja najteže podnose penzioneri i nezaposleni, vlasti bez prijedloga

Osim što cijene osnovnih životnih namirnica neumoljivo rastu, najavljuju se i nova. Između ostalog, struje i energenata. Sve to u trenutku dok izostaju sistemska rješenja.

Tradicionalno, poskupljenja najteže podnose penzioneri i nezaposleni. Osim građana zabrinuti su i ekonomski analitičari koji ocjenjuju da je ovo samo početak. Bez sjednica, prijedloga i dogovora vlasti kako pomoći najugroženijima. Na ukidanje akciza čeka se gotovo godinu dana. Izbori su prošli, pa nema više ni jednokratnih davanja. Da će zima biti neizvjesna i duga, najavljuju nova poskupljenja struje i energenata.

“Sve vlade i svi parlamenti koje imamo u BiH, bez obzira na izbore koji su prošli, mogu raditi u punom kapacitetu. Nema nikakvog izgovora da se čeka nova vlast. Druga je stvar možemo li očekivati da to zaista i učine kad nisu čak ni u izbornoj godini, u prethodnim mjesecima. Razloga za optimizam nemamo”, kazao je ekonomista Igor Gavran.

“Najveći problem ostaju velika masa populacije koju sada možemo da svrstamo u siromašne, koje je inflacija svrstala u siromašne i to je oko 40 % ukupne populacije”, kaže Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Slično je i u regionu. Ipak, tamošnje vlasti su pokušale i još pokušavaju da to kontrolišu zamrzavanjem cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, ukidanjem akciza, primjenom poreskih olakšica. I u BiH postoje rješenja, ali nedostaje volje.

“Protiv inflacije se ne možemo boriti, ali možemo protiv njenih posljedica i to vršenjem značajnih transfera novca u korist onih koji su najviše i pogođeni inflacijom”, dodaje Domazet.

U ovom trenutku cijena potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu u BiH iznosi gotovo 3.000 KM. Treba naglasiti da je minimalna plata u FBiH 543 KM, a u Republici Srpskoj 650 KM. Istovremeno, potrošačke cijene u FBiH za mjesec septembar veće su za 1.5%, dok godišnja inflacija iznosi 18%. U RS potrošačke cijene u septembru povećane su za 1%, dok godišnja inflacija iznosi 16%.

“To je jedino i isključivo naš problem. I moramo se tako početi ponašati jer ako se budemo kao da to nije naš problem, da nema nikakve veze što se slabije hranimo, što se slabije obrazujemo, gdje kultura i sport praktično ne postoje, to su simptomi propalog društva”, kazao je Marin Bago, Udruženje “Futura” Mostar.

Odgovornost jeste na vlastima, ali i na građanima koji ponovo biraju iste ljude na vlasti, iako ni u jednom momentu, tokom predizborne kampanje, nisu pomenuli loš životni standard niti mjere kojima bi bio obezbijeđen bolji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti