14.07.2024.
HomeSvijetUkrajina optužila Ramzana Kadirova i njegove suradnike za ratne zločine

Ukrajina optužila Ramzana Kadirova i njegove suradnike za ratne zločine

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je na službenim stranicama da je prikupila “neosporne dokaze o ratnim zločinima” koje su počinili čečenski vođa Ramzan Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov.

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao živog štita.

Prema SBU-u, Kadirov je osobno vodio razvoj i planiranje određenih vojnih operacija nekih čečenskih postrojbi u veljači i ožujku 2022. Tvrde da je također izdavao zapovijedi i slušao izvješća.

Za što su osumnjičeni Kadirovljevi bliski suradnici?

Martinov je, prema SBU-u, osobno predvodio zauzimanje psihoneurološkog internata 5. ožujka u Borođanki, u Kijevskoj oblasti, kada je gotovo 500 njegovih pacijenata i članova osoblja uzeto za taoce.

Mezhidov je krajem veljače i početkom ožujka zapovijedao zarobljavanjem i držanjem u talaštvu gotovo 200 civila u Hostomelu, rekla je sigurnosna služba.

Istražitelji SBU-a sumnjiče Kadirova da je pripremao i pokrenuo napadački rat, počinio radnje za promjenu ukrajinskih granica i opravdao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Martinov i Mezhidov optuženi su za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti