23.07.2024.
HomeNovostiObilježena 32. godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Obilježena 32. godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

U Dobrnji kod Tuzle obilježena je 32. godišnjica najveće rudarske nesreće u Bosni i Herecegovini. Podsjetimo, tog 26. augusta 1990. godine u jami Dobrnja – Jug je poginulo 180 rudara. Prosječna dob poginulih bila je 27 godina.

Smajl Imamović je jedini rudar koji je preživio ovu tragediju. Zadobio je tada je teške opekotine i nekoliko dana je bio u komi. S tugom, sjetom i bolom danas se prisjetio poginulih komorata. Bila je to najmlađa smjena Rudnika uglja Kreka.

„Žao mi je mladosti. To su sve bili 27-godišnjaci. Mladost“, priča on.

Poginulih rudara prisjetile su se i njihove porodice. Osim kratkoročne novčane pomoći, sva djeca poginulih rudara nisu adekvatno zbrinuta, što je, smatraju, bila dužnost države i Uprave rudnika.

„Bol i tuga nikad neće nestati. Ostala sam s četiri godine kad je on poginuo, sestra s pet i jedna s devet mjeseci kada se to desilo“, priča kćerka poginulog rudara Adema Bečić.

„32 godine je prošlo, a bol je ista. Gubitak se ne može zaboraviti“, kaže kćerka poginulog rudara Hasija Huseinović.

Sindikat rudnika Kreka traži da se povećaju ulaganja u sigurnost u rudnicima i tvrde da se nije mnogo toga promijenilo od te 1990. godine.

„Kopa se metodom starom 100 godina, nema širokog mehanizovanog čela, radi se isto kao što se radilo kada je počelo rudarstvo i rudarenje i onda očekujete da rezultat bude adekvatan, a krampom kopate ugalj“, ističe Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka Tuzla.

Iz Elektroprivrede naglašavaju da su u sigurnost i humanizaciju uslova rada u rudnicima, kao i modernizaciju rudarskih postrojenja u proteklih deset godina uložili skoro pola milijarde maraka.

„Dodatni problem za rudarenje i za proizvodnju električne energije iz uglja jeste globalni trend koji je usvojen u Evropi i svijetu da je ugalj kao energent postao, nažalost, nepopularan“, napominje generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Za najveću rudarsku nesreću u BiH do danas niko nije odgovarao. Jedino je istraga nadležnih organa pokazala da je njen osnovni uzrok eksplozija oblaka ugljene prašine, zbog nepravilnog miniranja čelične podgrade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti