20.07.2024.
HomeNovostiIZ AMERIKE, S LJUBAVLJU: U Ukrajinu stiže vojna pomoć vrijedna čak TRI...

IZ AMERIKE, S LJUBAVLJU: U Ukrajinu stiže vojna pomoć vrijedna čak TRI MILJARDE DOLARA, Rusi se najviše boje misterioznih “VAMPIRA”

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, ujedno i najveći dosad. Njegova vrijednost procjenjuje se na gotovo 3 milijarde dolara. Nova isporuka američke vlade uključuje šest naprednih protivzračnih raketnih sistema NASAMS, još nepoznat broj sistema protiv dronova pod nazivom VAMPIRE, kao i gomilu artiljerijske municije, radara i drugog materijala, piše The Drive.

Očekuje se da će se planirani transferi oružja i vojne opreme odvijati tokom nekoliko godina. Amerikanci naglašavaju kako im je u fokusu poglavito razvoj ukrajinske vojske na duži rok, bez obzira na to kako bi se trenutni sukob s Rusijom mogao razvijati.

Ukupna vrijednost pomoći iznosi 2,98 milijardi dolara, a bit će isporučena putem Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI). Riječ je o mehanizmu američke vojne pomoći za Ukrajinu koji je uspostavljen prije nego što je počela ruska invazija. Valja napomenuti kako je odvojen od isporuke oružja i drugog materijala koje je predsjednik Joe Biden odobrio putem predsjedničkog povlačenja robe iz zaliha pojedinih tijela američke vlasti (Presidential Drawdown Authority). Takva povlačenja zaliha naime uključuju prijenose predmeta iz inventara američke vojske, dok USAI financira izravnu kupnju novog oružja i druge opreme, kao i obuku vojnika, održavanje vojne opreme i drugih sličnih usluga za Ukrajinu.

“Ovaj paket omogućit će Ukrajini nabavu sustava protuzračne obrane, topničkih sustava i streljiva, protuzračnih bespilotnih sustava i radara kako bi mogla nastaviti proces razvoja vojske”, poručio je američki predsjednik Joe Biden prilikom čestitke Ukrajincima povodom Dana neovisnosti.

O kakvom se oružju radi?

NASAMS je norveško-američki protivzračni sistem srednjeg do velikog dometa. To je i prvi sistem iz koga su se ispaljivale rakete AIM-120 AMRAAM (zrak-zrak) sa zemlje.

Ukupno osam sistema, koliko će im Amerikanci dostaviti, trebali bi Ukrajincima pružiti odličnu zaštitu od aviona, raketa i bespilotnih letjelica. Nadalje, sistem NASAMS, koji su zajednički razvili američki odbrambeni izvođač Raytheon i norveška kompanija Kongsberg, jednostavno je moderniji i efektniji od postojećih ukrajinskih raketnih sistema zemlja-zrak kratkog i srednjeg dometa koji datiraju iz sovjetske ere.

Ono što ostaje nejasno jest kako će sistemi NASAMS biti konfigurirani. Naprimjer, određene varijante NASAMS-a postavljaju se na Humvee ili druga slična oklopna teretna vozila. Ista pitanja odnose se i na municiju koje su se SAD obvezale poslati s tim sistemima. Jedna opcija uključuje korištenje inačice radarski vođenog AMRAAM-a, uključujući novi derivat produženog dometa optimiziranog za upotrebu lansiranja sa zemlje. Budući da imaju solidan lanac opskrbe za ove projektile, najizglednije je da će Ukrajinci, barem ispočetka, iz NASAMS-a poglavito ispaljivati rakete AIM-120.

Drugo pitanje jest koliko brzo će američka vlada omogućiti isporuku ovih sistema. Visoki zvaničnik američke obrane rekao je prošle sedmice kako se očekuje da će Ukrajina preuzeti prva dva sistema, koji su također kupljeni preko USAI-ja, u sljedeća dva do tri mjeseca. Nije još obznanjeno javnosti niti imaju li proizvođači Raytheon ili Kongsberg raketne sisteme na zalihama ili će oni biti kupljeni od treće strane. Kako gore stoji, ova pošiljka oružja nije povezana s američkom vojskom, koja posjeduje tek manji broj sustava NASAMS.

Misteriozni Vampiri

Zanimljivi je i takozvani ‘Vampir‘, sistem za borbu protiv dronova. Slično oružje dosad nije nije bilo uključeno u prethodne pakete američke vojne pomoći. U početku nije niti bilo jasno šta je zapravo ovaj sistem. U prvim izvještajima se tako pogrešno pisalo kako je riječ o jednoj drugoj vrsti bespilotne letjelice. Naime, zbog sličnosti u imenu, ovi sustavi zamijenjeni su s projektom Vampire, programom Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj bespilotnih letjelica koje se lansiraju s broda.

L3Harris, privatna kompanija iz SAD-a koja se bavi odbrambenom tehnologijom i surađuje s Pentagonom, naknadno je potvrdila za portal Breaking Defense kako je misteriozni ‘Vampir‘, nova verzija sistema Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (akronim VAMPIRE). Barem kako je do sada poznato sistem VAMPIRE se sastoji od četverometnog lansera za laserski vođene rakete, kao i senzorskih kupola s elektro-optičkim i infracrvenim kamerama, centraliziranim sustavom upravljanja i namjenskim napajanjem. L3Harris je javno demonstrirao sistem VAMPIRE montiran na kamionet, a kako Ukrajinske snage već koriste kamionete za prenošenje raznih raketnih bacača, ne bi trebali imati problema s konfiguracijom ovog lovca na dronove.

Američki vojni portali uglavnom se slažu u procjeni kako će, čak i da se sutra postigne mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine, rizik od novih sukoba ostati na izrazito na visokoj razini. Imajući to na umu, Amerikanci poručuju da ukrajinska vojska već sada mora planirati kako će se obnoviti i modernizirati u postkonfliktnoj eri. Ovaj posljednji paket je, kažu, prvi korak ka modernizaciji ukrajinske vojske.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti