U Tuzli preminuo Anto Raos

0

U Tuzli je danas u 89. godini preminuo ugledni Tuzlak, sportista, humanitarac Anto Raos. Anto Raos bio je omiljen među poznanicima, imao je širok krug prijatelja i poštovalaca.

Anto Raos 21 godinu bio je na čelu Koksno-kemijskog kombinata Boris Kidrič (KHK) u Lukavcu i Kemijskog kombinata Sodaso u Tuzli te Privredne komore BiH.

Na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu predavao je u statusu vanrednog profesora. Predsjedavao je Nogometnim savezom i savezom zajednica za tjelesnu kulturu SR BiH. Bio je član Upravnog odbora i predsjedništva Nogometnog saveza Jugoslavije i predsjednik zajednica prvoligaša u SFRJ. Bio je prvi predsjednik Foruma građana Tuzle i prvi predsjednik predratnog udruženja menadžera BiH. Rat je proveo boreći se protiv svakog nacionalizma, mržnje i netolerancije.

Bio je član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, djelatnik i sudionik u radu Društva “Hrvatski dom” i Kluba “Ivan Mažuranić”. Obavljao je dužnost člana Upravnog odbora Soroševe Zaklade Otvoreno društvo. Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja. Dok je bio u RSD Sloboda, danonoćno je bdio nad ekipom.

Raos je bio i počasni predsjednik RSD Sloboda, pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organizovanoj povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Autor je memoarsko-životopisne knjige “Pišem o svom životu”. Vrijeme i mjesto sahrane bit će objavljeni naknadno.