Soros zabrinut za opstanku Evropske unije zbog koronavirusa

0

Milijarder George Soros rekao je u petak da pandemija korona virusa prijeti opstanku Evropske unije, pa se u tom kontekstu založio za izdavanje evropskih obveznica kako bi se pomoglo teško pogođenim zemljama, poput Italije.

“Ako EU ne može to sada razmotriti, možda neće nadživjeti izazove s kojima se sada suočava”, poručio je Soros u e-mail odgovoru na pitanja novinara, prenio je Reuters.

“To nije teoretska mogućnost. To bi mogla biti tragična realnost”, dodao je.

Kazao je da bi Unija trebala imati kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

“Postoji rješenje”, rekao je Soros, američki investitor, koji se proslavio uspješnom opkladom protiv funte 1992, prenijela je Hina.

Zabrinut zbog euroskepticizma

Upitan o Brexitu, rekao je da je posebno zabrinut zbog rasta euroskepticizma u Italiji.

“Šta bi ostalo od Europe bez Italije?”, zapitao se.

“Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Njemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila evropski bolesnik, a potom i najpogođenija država COVID-om 19”, rekao je Soros.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i ekonomske sektore u EU-u.

Pritom je, kako je naglašeno, riječ o finansijskoj pomoći, a ne kreditu. Evropska komisija trebala bi tu svotu finansirati posredstvom zajedničkih obveznica.

Neslaganja unutar Unije

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU-u, predložile su da Evropska komisija posudi i potroši novac u ime cijelog EU-a i kao dodatak budžetu EU-a za razdoblje 2021–2027, koji je već blizu iznosa hiljadu milijardi eura.

Tome se protive fiskalno odgovornije, “štedljive” članice EU-a – Austrija, Holandija, Danska i Švedska.

Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje iznijeti svoj protivprijedlog.