21.06.2024.
HomeNovostiU svijetu dramatično pogoršanje medijskih sloboda, BiH na 58. mjestu

U svijetu dramatično pogoršanje medijskih sloboda, BiH na 58. mjestu

Poslije izbijanja pandemije koronavirusa, u svijetu je došlo do dramatičnog pogoršanja medijskih sloboda, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije Reporteri bez granica. Novinarstvo, “glavna vakcina” protiv dezinformacija, potpuno je ili djelimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina na novom Indeksu slobode medija Reportera bez granica objavljenom u utorak nalazi se na 58. mjestu od 180 zemalja svijeta.

U poređenju sa zemljama okruženja, jedino je Hrvatska bolje plasirana od BiH na Indeksu slobode medija Reportera bez granica. Između ostalih država, Hrvatska je na 56. mjestu, dok je Srbija na 93. mjestu po slobodi medija.

Blokiranje pristupa novinara informacijama

U izvještaju se ocjenjuje da u 73 odsto od 180 zemalja situacija je „vrlo ozbiljna“, „teška“ ili „problematična“ za novinare, pa su zemlje na mapi svijeta slobode medija obilježene kao crne, crvene ili narandžaste.

Vlade su iskoristile pandemiju kao osnovu za blokiranje pristupa novinara informacijama i izvorima, kao i izvještavanja sa terena, tvrdi se u izvještaju.

Dodaje se da je smanjeno i povjerenje javnosti u novinare, javlja AP.

Na osnovu podataka iz 28 država, navodi se da 59 odsto ljudi smatra da novinari „namjerno pokušavaju da zavedu javnost informacijama za koje znaju da su lažne“, što se u prvom redu odnosi na Aziju, Bliski istok i Evropu.

„Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija“, poručio je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Na prvom mjestu Norveška

Kako ukazuje Deloire, informacije „prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori“, a novinarstvo je „najefikasnije sredstvo“ da se obezbijedi da „javna debata bude zasnovana na utvrđenim činjenicama“.

Iako je Evropa najsigurniji region, sve je više napada i hapšenja, posebno u Njemačkoj (na 13. mjestu), Francuskoj (34. mjesto), Italiji (41. mjesto), Poljskoj (64. mjesto), Grčkoj (70. mjesto), Srbiji (93. mjesto), koja zauzima isto mjesto kao i prošle godine, i u Bugarskoj (112. mjesto).

Represija je povećana u Iranu (174. mjesto), Saudijskoj Arabiji (170. mjesto), Egiptu (166. mjesto) i Siriji (173. mjesto), navode RSF.

Na začelju liste su Kina (177. mjesto), Turkmenistan (178. mjesto), Sjeverna Koreja (179. mjesto) i Eritreja (180. mjesto).

Na prvom mjestu već petu godinu zaredom je Norveška, a slijede je Finska, Švedska i Danska.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti