20.07.2024.
HomeNovostiU inat cijelom civiliziranom svijetu: Dodik se sastao sa Lavrovom, ovaj put...

U inat cijelom civiliziranom svijetu: Dodik se sastao sa Lavrovom, ovaj put bez ikone

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se u Sankt Peterburgu sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Informacija o sastanku sa Lavrovom objavljena je na zvaničnom Twitter nalogu Milorada Dodika.

Bosna i Hercegovina se pridružila sankcijama Evropske unije prema Ruskoj Federaciji putem Misije BiH u Briselu, ali da bi sankcije stupile na snagu, Savjet ministara BiH o tome mora donijeti praktičnu odluku, čemu se protive članovi Savjeta iz entiteta Republika Srpska.

Lavrov je trebao 6. juna da dođe u Srbiju gdje je u Beogradu trebao da razgovara s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Između ostalog, planiran je razgovor i Dodika s Lavrovom.

Do posjete nije došlo jer su Bugarska, Makedonija i Crna Gora zabranile prelet aviona kojim bi Lavrov doputovao u Beograd.

Dodik bi također trebao razgovarati i s generalnim direktorom “Gasproma” Aleksejem Milerom, a ranije je najavio da će se 17. juna u Sankt Petersburgu sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Susreti se odvijaju na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu na kome, prema zvaničnim najavama, učestvuju državnici iz 70 zemalja.

BiH se sankcijama Rusiji pridružila na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH se “uskladila s Evropskom unijom” kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Milorad Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vodeće stranke u RS, u više navrata je rekao da se zalaže za neutralnost kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Dodik je objavio 12. juna da “neće dozvoliti da bude potpisan bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini” i tokom sastanka predstavnika političkih partija iz BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom.

Od kada je Moskva 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Evropsku uniju, uvele su sankcije Rusiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti