U Brčkom podignute prve optužnice zbog kršenja zdravstvenih mjera i krivičnog djela – prenošenja zaraznih bolesti

0

Svima im je stavljeno na teret da su kršenjem zdravstvenih mjera, koje su im određene po dolasku iz zemalja zahvaćenih epidemijom, počinili krivična djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, dok se dvoje od njih tereti i za krivično djelo prenošenja zarazne bolesti.

“Zbog napuštanja porodičnog doma za vrijeme trajanja mjere izolacije, posjećivanja drugih lica i trgovinskih objekata, optužnice su podignute protiv M.S. (42) iz Brčkog i M.Đ. (39) iz susjednog naselja Potočari. S druge strane, optužnicu protiv V.F. (35) iz Brčkog Tužilaštvo je podiglo zbog napuštanja porodičnog doma za vrijeme trajanja mjere izolacije i slobodnog kretanja gradom, pri tome bez nošenja bilo kakve zaštitne opreme. Svi oni se, budući da nisu postupili po odlukama nadležnog organa kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje epidemije, terete za krivično djelo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz člana 222 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH..

Pored toga, dalje se navodi, sumnja se da M.S. i M.Đ. nisu postupili po nalozima kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje druge mjere za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti. S tim u vezi, njima je stavljeno na teret i krivično djelo Prenošenje zarazne bolesti iz člana 221 stav (1) Krivičnog zakona.

“Nakon intenzivno, brzo i sveobuhvatno provedenih istraga u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv navedenih lica i dostavilo ih na potvrđivanje Osnovnom sudu Distrikta. Tužilaštvo i za vrijeme vanredne organizacije rada, u saradnji s Policijom i drugim nadležnim organima, nastavlja intenzivno raditi na procesuiranju osumnjičenih za krivična djela protiv zdravlja ljudi”, saopćeno je.