15.07.2024.
HomeNovostiU BiH 750 000 komada nelegalnog oružja: Svaka peta osoba ima pištolj...

U BiH 750 000 komada nelegalnog oružja: Svaka peta osoba ima pištolj ili pušku

Nikada nije bilo lakše kupiti oružje – dovoljno je par klikova. Bosanskohercegovačke kuće pune su nelegalnog oružja. U isto vrijeme zakon niti je dovoljno strog za prestupnike niti fleksibilan za one koji dobrovoljno žele predati oružje koje im je ostalo u nasljedstvo.

U 95% krivičnih djela korišteno je nelegalno oružje. 750 hiljada komada takvog oružja nalazi se u BiH. Procjenjuje se stoga da svaka peta osoba u svom domu ima pištolj ili pušku. Nerijetko posjedovanje oružja završi tragično – kao u Bijeljini. Do sada su, osim pušaka i pištolja, pronađeni čak i kumulativni projektili za ručni raketni bacač, bestrzajni top. Ratna ostavština nije predata u prvom redu zbog straha od novih sukoba.

“Građani nemaju povjerenja u vlast, u predstavnike sigurnosnih institucija… obzirom da smo često svjedoci i medijskih napisa i izvještaja da se u ove institucije infiltriraju ljudi koji vole da budu sa one strane koja krši zakon, a koristi beneficije sigurnosnih agencija”, rekao nam je Armin Kržalić, profesor na fakultetu za kriminalistiku.

Prosječna cijena nelegalnog oružja, prema istraživanju Globalne inicijative, kreće se od 10 eura za ručnu bombu, do 400 eura za pištolj, isto toliko košta i automatska puška, a eksploziv je preko 1500 eura.

“Većina tog oružja je sakrivena u kućama ljudi, dostupna na crnom tržištu ili u posjedu kriminalaca. Međutim, važno je napomenuti da oružje ne koriste samo kriminalne grupe unutar regiona, već se krijumčari i širom Evrope. Ono također završava u rukama terorista”, saopćeno je iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Na osnovu dosadašnjih suđenja vidljivo da ruta krijumčarenja ide iz Albanije i Crne Gore preko “divljih” prijelaza u Bileći i okolici. A onda ide prema zapadnoj Evropi. Zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Austriju nedavno je Sud Bosne i Hercegovine osudio Dalibora Mačka na osam godina zatvora. Samo tokom ove godine Granična policija je uhapsila 15 osoba. S druge strane prodaja oružja intenzivna i putem interneta – naročito putem dark weba. Rješenje je, kažu eksperti, pojačana međunarodna policijska saradnja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti