29.03.2024.
HomeNovostiBosna i Hercegovina jedina u Evropi bez plavog dizela

Bosna i Hercegovina jedina u Evropi bez plavog dizela

Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mjeru “plavog dizela” za poljoprivrednike. Iako ratari već godinama upućuju brojne apele i zahtjeve za uvođenje “plavog dizela”, institucije ovu temu vješto zaobilaze.

Za Đorđa Vakčića iz semberskog sela Mala Obarska najveći trošak ovogodišnje jesenje sjetve je gorivo. Iako ima pravo na regresirano gorivo,  zbog ogromnih poskupljenja, ova mjera ne pravi veliku razliku.

“Prošle godine znamo da je oko marku i po bilo gorivo, ove godine 3,40 KM. Znači sve govori šta i kako je. Više nego duplo je skuplje, stvarno nenormalno”, kaže Vakčić.

Obični i plavi dizel potpuno su isti po sastavu, samo se razlikuju u boji, jer se na obični plaća PDV, a plavi je oslobođen poreza. Poljoprivredna proizvodnja postaje neodrživa bez ove mjere koja je za ratare i dalje u domenu obećanja.

“Juče ujutro sam sipao 850 maraka goriva, ne vidim šta ja danas mogu uraditi s tim traktorom da zaradim tih 850 maraka. Po meni je van svake pameti raditi poljoprivredu i sipati gorivo koje košta tri i po marke, nije isto raditi zemlju u traktoru, trošiti gorivo i koristiti u vozilu”, rekao je poljoprivrednik Boško Radić.

Uz novi embargo na rusku naftu koji je 1. novembra stupio na snagu, plavi dizel za bosanskohercegovačke poljoprivrednike je postao nedostižan.

NEDŽAD BIĆO, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

“On je nama uvijek dalje, vlasti su jednom pokrenule to, međutim nikad  od tada do danas ništa se nije uradilo, a inicijative s naše strane postoje  stalno, ali oni politički ne mogu da se dogovore.”

VLADIMIR USORAC, predsjednik Udruženja poljoprivrednika – mljekara Republike Srpske 

“Nema nikakvog pomaka, država neće da se odrekne plavog dizela do posljednjeg seljaka. Pod ovakvim okolnostima ne vjerujem, dok ne propadne sve i jedan seljak. Kad propadnu svi seljaci onda će uvesti jer ga nema ko koristiti.”

Iako su početkom godine, kada inicijativa o uvođenju plavog dizela nije uvrštena na dnevni red sjednice Zastupničkog doma PSBiH, parlamentarci uvjeravali da će to pitanje nametnuti, o plavom dizelu od februara ni riječi. Na potezu je nova vlast koja tek treba da bude  formirana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti