Tuzla i Gračanica traže Fikretove “ventilatore iz malinjaka”, iako ne znaju ni da li su upotrebljivi

0

Federalna uprava civilne zaštite Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona nedavno je uputila dopis s upitom o količinama respiratora koji su potrebni zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu. Riječ je o 100 respiratora koje je kompanija FH Srebrena malina u našu zemlju uvezla iz Kine, nakon čega se otkrila nesvakidašnja afera.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, Univerzitetski klinički centar u Tuzli zatražio je 25, a Opća bolnica u Gračanici 10 kineskih respiratora.

Sada se postavlja pitanje u koje svrhe se mogu koristiti ovi uređaji za koje je sudski vještak u svom nalazu, dostavljenom Tužilaštvu BiH, naveo da su neupotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije u kojima se liječe osobe oboljele od COVID-19.

Konkretan odgovor na ovo pitanje nemaju ni u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali ni u Općoj bolnici u Gračanici.

“Ja još uvijek ne znam kakvi su ti respiratori koji se nama nude, odnosno da li su oni invazivni ili neinvazivni, da li su za kliničku praksu, kolika je njihova upotrebljivost i slično. Ali, ako se nešto dijeli kao donacija, ne vidim razlog zašto ne bismo aplicirali za to. Mi ćemo pronaći način da ih stavimo u funkciju za neke potrebe pacijenata”, kazao je za Klix.ba direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli trenutno raspolaže sa 125 respiracijskih mjesta, a Jusufović nam je pojasnio proceduru koja će morati biti izvršena nakon što dobiju respiratore od Federalne uprave civilne zaštite.

“Nakon što neki uređaj dođe u našu ustanovu, bilo da je donacija ili smo ga mi kupili, obavezno nas mora posjetiti verifikacijska agencija, a to je u BiH Verlab, čiji tim pregleda aparat i dokumentaciju te na kraju procjenama kažu za šta se on može koristiti. Dok ne prođe tu verifikaciju, aparat se ne smije koristiti na pacijentima”, pojasnio nam je Jusufović.

Opća bolnica u Gračanici je posredstvom Kantonalnog ministarstva zdravstva zatražila deset od ukupno 100 respiratora, koliko posjeduje Federalna uprava civilne zaštite. Informacijama o tipu i funkcionalnosti ovih uređaja ne raspolaže ni direktor gračaničke zdravstvene ustanove Šemsudin Okanović.

“Mi smo od Federalne uprave civilne zaštite dobili samo upit o tome koliko nam treba respiratora, a nisu nam naveli koji je tip i namjena uređaja. Nadamo se da ćemo dobiti mobilne respiratore koje bismo koristili prilikom transporta pacijenata iz naše bolnice u Univerzitetski klinički centar u Tuzli gdje postoji Jedinica intenzivne njege. Također, od Federalne uprave civilne zaštite očekujemo i detaljna uputstva vezano za primjenu i instalaciju tih uređaja”, kazao nam je Okanović.

Podsjećanja radi, Federalna uprava civilne zaštite vrši raspodjelu 100 respiratora koji su posredstvom kompanije FH Srebrena malina uvezeni iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Domaći mediji razotkrili su aferu koja je odjeknula širom regiona, a u njoj se nalaze federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.