Tužioci o tenderima u Rudniku soli Tuzla teško optužuju Envera Bijedića

0

Istraga o malverzacijama u Rudniku soli u Tuzli je rezultirala privođenjem šest osoba u organiziranoj grupi s ciljem namještanja tendera i ostvarivanja koristi. Tužioci su kazali da je cijeli posao počinjao, ali se i završavao sa Enverom Bijedićem.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli proveli akciju pretresa i privođenja šest osoba koje su osumnjičene za namještanje tendera u Rudniku soli Tetima u Tuzli, a riječ je o državnom zastupniku i predsjedniku Socijaldemokrata BiH Enveru Bijediću, aktuelnom direktoru rudnika Azizu Čačkoviću, zaposlenicima Amiru Tursunoviću i Amiru Sušiću te Dženanu i Atifu Mujkiću iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja te obavljanja telefonskih razgovora. Upravo to je tužilački tim dovelo do relevantnih informacija o namještanju tendera u vrijednosti od pet i po miliona konvertibilnih maraka, a posao je dodijeljen upravo kompaniji Mining & Drilling.

“Istraga se vodi zbog postajanja osnova sumnje da je postignut dogovor, koluzija i zavjera između osumnjičenih s ciljem da se jedan vrlo složen, ozbiljan i skup posao povjeri privrednom društvu koje nema iskustva u takvim poslovima. To je preduzeće s jednim zaposlenim te društvo koje nije nikada obavilo sličan posao. Istraga je utvrdila da osim što nema reference, ova firma nema ni potrebnu opremu za složene i obimne radove, a uprkos svemu tome osumnjičeni su insistirali da upravo oni dobiju posao te je potpisan ugovor”, kazao je postupajući tužilac Dalibor Bingas.

Predmet je formiran u januaru 2020. godine, na osnovu anonimnih prijava osoba koja su navele da postoje određene sumnje u neregularnost i namještanje tendera za izvođeje radova na bušotinama, a informacije su potvrđene i prijavom iz Ministarstva privrede TK.

“Nakon toga je utvrđeno postojanje razgovora između Mujkića i Sušića vezano za namještanje tendera, a kako je istraga odmicala, svi ostali osumjničeni su došli pod nadzor telekomunikacijskog sistema, koji je potvrdio postojanje međusobne povezanosti sa Enverom Bijedićem. Upravo je sve počinjalo i završavano s njim. Njemu se na teret stavljaju dva krivična djela – udruživanje radi činnjena krivičnih dijela i primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, istaknuo je postušajući tužilac Ćazim Serhatlić.

Tužioci su kazali i da je tokom prošle godine, direktan utjecaj na rad Rudnika soli u Tuzli imala upravo stranka kojom predsjedava Bijedić, odnosno Socijaldemokrati BiH.

Prvobitni direktor Amir Sušić je, naveli su tužioci smijenjen u martu prošle godine zbog, kako su precizirali, neposluha naredbama Kantonalne vlade zbog čega se došlo do imenovanja Mirnesa Mujkića koji je bio od marta do septembra na dužnosti, a zatim i Aziza Čačkovića.

Kakvu korist su osumnjičeni ostvarili od udruživanju u grupu istražiteljima još uvijek nije poznato, s obzirom na to da su, kako je navedeno, bili veoma oprezni u načinu podjele “plijena” što nije bilo moguće utvrditi iz snimaka telefonskih razgovora.

“Iz dokaza je vidljivo da je Čačković, kršeći pravilnik o nabavkama, odnosno iskorištavajući svojih ovlaštenja, uz podobne ljude koje je imao u komisiji za dodjelu, te saradnju sa Bijedićem i Mujkićima dodijelio posao firmi koja ima popis stalnih sredstava, ali je indikativno da su od dana osnivanja iz 2018. do danas imali sedam zaposlenika, od kojih su neki dolazili i bili su otpuštani, a u vrijeme zaključivanja ugovora imali su samo jedno u radnom angažmanu”, naveo je Serhatlić.

Istražiteljima je zanimljivo i to da je u ranijim tenderskim procedurama naknada za nepredviđene radove iznosila pet posto, dok je u posljednjem, spornom tenderu ona povećana na 20 posto.

Tužilaštvo TK trenutno ispituje samo spomenuti ugovor koji je Rudnik soli s klopio, a naredbom Općinskog suda u Tuzli naređeno je izuzimanje mobilnih telefona od Edina Delića, načelnika Lukavca i bijedićevog stranačkog kolege, zatim Mirnesa Mujkića, ranijeg direktora rudnika, Kemala Gutića, dekana Rudarsko-geološko-građevisnkog fakulteta u Tuzli, Žarka Vujovića, bivšeg predsjednika Skupštine TK te Edina Gračića koji se također dovodi u moguću vezu sa predmetom.

Uhapšena šestorka trenutno je na ispitivanju u prostorijama SIPA-e u Tuzli, a nakon dostavljanja dokumentacije Tužilaštvo TK će donijeti odluku o daljem načinju ophođenja prema osumnjičenima.