Mitropolit Porfirije (Prvoslav Perić) novi je patrijarh SPC

0

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Kako javljaju srbijanski mediji, on je 46. po redu poglavar na tronu Svetog Save.

U apostolskom žrijebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Time je bila zavšrena faza tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, koji su se danas okupili u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrali novog poglavara.

Novi patrijarh rođen je kao Prvoslav Perić u Bečeju 22. jula 1961. Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo studirati i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedjelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah Irinej (Bulović), sadašnji episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (Stojčević), potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. godine.

Postdiplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta u Atini (1987.-­1990.). Na istom univerzitetu stekao je zvanje doktora nauka (2004.).

U periodu 2010.-2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasjedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.