Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za poreznu utaju

0

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za poreznu utaju protiv direktora, osobe ovlaštene za zastupanje i jedne pravne osobe (poduzeće) iz Pelagićeva, koji se terete da su oštetili proračun Bosne i Hercegovine u iznosu od 37.349,96 KM.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milene Brkić rođene 1963. godine u Šidu, Srbija, nastanjena u Pelagićevu, državljanka BiH i Srbije, osnivač i direktor Opšte zadruge “Dobro polje” sa p.o. Pelagićevo, Gavre Brkića rođenog 1961. godine u Pelagićevu, državljanin BiH, osobe ovlaštene za zastupanje Opšte zadruge “Dobro polje” sa p.o. te Opšte zadruge “Dobro polje” sa p.o. Pelagićevo, upisano u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u Regionalnom centru Banja Luka.

Optuženi se terete da su, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe navedenog poduzeća, ostvarili u ime pravne osobe Dobro Polje, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, oporezivi promet u iznosu od 219.705,00 KM koji su djelimično evidentirali u knjigovostvene evidencije pravne osobe, ali na koji nisu obračunali pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.349,96 KM, niti ga iskazali u PDV prijavama za mjesečne periode tijekom 2013. godine, podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

– Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist – saopćeno je iz Tužilaštva.

Pravna osoba “Dobro Polje”, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, tereti se da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.349,96 KM, koju su u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvarili optuženi Milena Brkić i Gavro Brkić.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.