Puč ili legalna smjena vlasti u TK-u?!

0

Iako je nova većina smijenila Vladu TK-a, ona je ipak održala sjednicu te donijela budžet za 2021, a “smijenjeni” premijer TK-a Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović podnijeli su krivične prijave protiv 18 poslanika zbog napada na ustavni poredak, Oslobođenje…

Politički cirkus u režiji parlamentarnih stranaka u Skupštini Tuzlanskog kantona nastavljen je i posljednjeg dana 2020. Za taj dan je bila najavljena sjednica Skupštine TK-a na kojoj su trebali biti razmatrani budžet i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021. Međutim, nova parlamentarna većina, koju čini 18 poslanika SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a, nije se pojavila na sjednici, nego na drugom kraju grada, u roku od samo tri minute, sama sebi je sazvala hitnu sjednicu i smijenila rukovodstvo Skupštine TK-a i Vladu TK-a.

Iako je nova većina smijenila Vladu TK-a, ona je ipak održala sjednicu te donijela budžet za 2021, a “smijenjeni” premijer TK-a Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović podnijeli su krivične prijave protiv 18 poslanika zbog napada na ustavni poredak.

– To nije bila sjednica Skupštine TK-a, nego sastanak dijela zastupnika i to ne može imati pravno dejstvo. Pečat Skupštine TK-a je pod nadzorom sekretara Skupštine TK-a i niko se njime nije koristio, kazao je Vujović.

Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a, poručio je kako je ovim potezom Kanton deblokiran te da će Kanton u ovoj godini voditi nova većina.

Vladu TK-a će voditi sekretari ministarstava do imenovanja nove vlade koju bi trebao predvoditi Kadrija Hodžić

– Tuzlanski kanton je deblokiran. Dali smo saglasnost na Finansijski plan ZZOTK-a za 2021. i donijeli zaključak da narednu sjednicu održimo utorak (sutra, op. a) te da razmotrimo ili budžet ili Odluku o privremenom finasiranju, kazao je Hadžić.

Kako će ova šarada u režiji PDA i SDP-a završiti nije poznato, ali sudeći po ranijim stavovima OHR-a, ovo što su uradili predstavnici nove većine nije prihvatljivo. Nakon što su SDP i PDA zatražili smjenu Vlade, rukovodstvo Skupštine je pokrenulo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu će odlučiti Ustavni sud FBiH. Slična situacija se desila u Skupštini SBK-a 10. maja 2011, kada je Klub Hrvata pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na imenovanje nove vlade SBK-a. Uprkos tome, nova vlada je imenovana, a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je poručio da “dok se ne donese odgovarajuća odluka o ovom pitanju, odluka o imenovanju članova Vlade SBK-a ne može se smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu”.