Turska: U požaru nakon eksplozije respiratora smrtno stradalo osam pacijenata

0

 

U požaru koji je izbio usljed eksplozije respiratora na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u turskom gradu Gaziantepu, smrtno je stradalo osam pacijenata, javlja Anadolu Agency (AA). U saopćenju Univerzitetske bolnice SANKO navodi se kako je u jutranjim satima došlo do požara na odjelu za intenzivnu njegu. Zahvaljujući brzoj reakciji medicinskog osoblja i vatrogasnih ekipa, požar je za kratko vrijeme stavljen pod kontrolu. Ipak, sedam pacijenata je smrtno stradalo u jedinici za intenzivnu njegu, a jedan tokom transporta. U požaru su stradali Mehmet Resit Saydanoglu (75), Fethiye Kirca (78), Naciye Ulukutuk (56), Abdi Hamzaoglu (68), Elif Akgul (85), Okkas Akbulut (69), Kahraman Tas (71) i Ali Saffet Kanpolat (64).

Ostali pacijenti s tog odjela prevezni su u druge bolnice, a istraga je u toku. U saopćenju ureda guvernera u Gaziantepu navodi se kako je do požara došlo u 4.45 sati po lokalnom vremenu nakon što je eksplodirao respirator te da je stradalo osam osoba. ”U druge bolnice je prevezeno 11 pacijenata. Povrijeđenih usljed požara nije bilo. Nadležne ekipe su na terenu i provode istragu”, navodi se u saopćenju. S druge strane, saopćeno je i kako je jedna od žrtava Ali Saffet Kanpolat, član gradskog vijeća u Nizipu ispred Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Kanpolat je ranije bio čelnik zajednice Sekili, u tom distriktu. I medicinski radnici uposleni u bolnici bili su vidno pogođeni zbog onoga što se dogodilo. Dio njih nije mogao zadržati suze dok su napuštali bolnice. Tješile su ih druge kolege. Na terenu su i ekipe za pružanje psihološke podrške. Tri ulaza i izlaza u bolnicu su zatvorena, a poduzete su visoke mjere sigurnosti oko zgrade.