Trump i dalje odbija priznati poraz, a Biden sakupio 5 miliona glasova više od njega

0

Joe Biden, izabrani predsjednik SAD-a, povećao je prednost pred Donaldom Trumpom po pitanju glasova koje je dobio na američkim izborima.

Prema posljednjim brojkama, Biden sada ima 5 miliona glasova više nego Trump koji još uvijek odbija priznati poraz.

U srijedu ujutro Biden je imao 77.27 milijuna glasova, dok je Trump na 72.18 miliona glasova, javlja Cook Political Report, nestranačka analitička kuća.

Sve velike američke medijske kuće prozvale su Bidena novim izabranim predsjednikom i prema projekcijama daju mu 290 elektorskih glasova. Trump je ostao na 214.

Dok mnoge stranačke kolege dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa kao i on sam tvrde da izbori još nisu gotovi, čestitke novom predsjedniku Joeu Bidenu ipak stižu i iz redova republikanaca.

Među prvim republikancima javio se Jeb Bush, potomak poznate republikanske političke predsjedničke obitelji i bivši predsjednički kandidat.

“Čestitke izabranom predsjedniku Bidenu. Molio sam se za našeg predsjednika većinu svog odraslog života. Molit ću za vas i za vaš uspjeh. Sada je vrijeme za zacjeljivanje dubokih rana. Mnogi računaju na to da ćete voditi tim putem”, napisao je Jeb Bush na Twitteru.

I senator Mitt Romney, republikanski predsjednički kandidat 2012. godine, čestitao je na izbornoj pobjedi.

“Ann i ja šaljemo čestitke izabranom predsjedniku Joeu Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris”, napisao je na Twitteru Romney, čestitajući u svoje i u ime svoje supruge.

“Poznajemo ih oboje kao ljude dobre volje i karaktera vrijednog divljenja. Molimo da ih Bog blagoslovi u danima i godinama koje dolaze”, napisao je nadalje Romney, senator iz konzervativne države Utah.