23.06.2024.
HomeNovostiToplije more na Arktiku donosi snijeg i talase hladnoće Evropi, a to...

Toplije more na Arktiku donosi snijeg i talase hladnoće Evropi, a to će izazvati poremećaj u snabdijevanju hranom, gorivom i uništavanje usjeva

Sjeverni ledeni okean koji zbog globalnog zagrijavanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim snježnim padavinama u Evropi, kakve su bile 2018. kada se dogodio ledeni talas ​​nazvan “Zvijer sa Istoka”, navodi se u danas objavljenoj studiji.

Taj talas koji je paralisao veći dio sjeverne Evrope u februaru i martu 2018. godine, koštao je više od milijardu eura dnevno samo Veliku Britaniju.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Nature Geoscience”, te velike snježne oluje bile su direktna posljedica “abnormalno toplih” voda u Barencovom moru. To more je nekoliko sedmica prije tog fenomena ostalo bez ledenog prekrivača na oko 60 odsto svoje površine.

Taj ledeni talas je u Velikoj Britaniji nazvan “Zvijer sa Istoka”, u Švedskoj “Snježni top”, a u Francuskoj fenomen “Moskva-Pariz”.

Studija zaključuje da će Barencovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Evropu i da će biti uzrok obilnih kiša ili snježnih padavina, a to će uticati na infrastrukturu i saobraćaj.

“To će značiti poremećaj u snabdijevanju hranom, gorivom i uništavanje usjeva”, upozorava se u studiji i dodaje da možda djeluje čudno da zagrijavanje Sjevernog ledenog okeana uzrokuje više snijega u Evropi.

“Međutim, priroda je složena i ono što se dešava na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku”, piše u studiji koju je vodila Hannah Bailey sa univerziteta Ulu u Finskoj.

Po proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatona vode, od koje je nastalo 88 odsto vlage koja je, kao snijeg, pala u Evropi.

federalna.ba/Beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti