Tone droge, milioni eura: Top zaplijene srpskih narkodilera

0

Hapšenje dvojice Srba u dvije odvojene akcije u Italiji, zbog trgovine ukupno 232 kilograma marihuane, za koje se istragom utvrdilo da rade zajedno, samo je posljednja u nizu zaplijena u kojoj su glavne uloge odnijeli državljani Srbije. O tome koliko su narkodileri i šverceri sa ovih prostora postali moćni igrači na narko-tržištu možda najbolje opisuju dosadašnje zaplijene droge čija se težina mjerila u tonama.

Dvojica Srba uhapšenih u subotu u Veroni na policijski radar su dospjeli pošto je prethodno pokrenuta istraga poslovanja jedne autoprevozničke firme u Veroni. Zaustavljeni su na dva različita punkta, a detaljnijim pregledom je utvrđeno da u tovarnom dijelu – jedan među keksom, drugi sa ugljem – imali velike količine narkotika.

U vozilu koje je namijenjeno prevozu uglja pronađeno je 188 kilograma pupoljaka marihuane, dok je u drugom među kutijama sa keksom nađeno i oduzetno 44 kilograma iste droge.

Izvor : Foto: Carabinieri Verona

Prvi rezultati istrage ukazuju na to da su dvojica vozača kamiona sarađivali međusobno, a tu tezu je potvrdio i način na koji je droga bila upakovana i sakrivena. Vjeruje se da je u Italiju doputovala iz Španije i upravo taj podatak oslikava trenutna strujenja na narko-tržištu, gde se naši državljani sve više preuzimaju primat i rukovodeće pozicije.

Četvorica Srba i droga vrijedna 600.000 eura

Krajem aprila u španskom gradu Saragosa policija je privela četvoricu srpskih državljana prilikom čega je zaplijenjeno 132 kilograma marihuane, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 600.000 evra, prenijeli su španski mediji.

„Oni su imali operativni centar u gradu Fuentes de Ebro, gdje su u industrijskom skladištu proizvodili marihuanu, prerađivali je, pakovali i slali pakete za inostranstvo“, prenio je portal Abc.

Španska policija, međutim, nije precizirala u koje evropske zemlje su Srbi izvozili marihuanu, ali je svakako pojašnjeno da je kompletna proizvodnja sigurno bila namijenjena izvozu, a ne domaćem tržištu.

„Kada je policija upala u skladište pronašli su 132 kilograma marihuane u pupoljcima i spakovane pakete spremne za transport. U Španiji je vrijednost droge veća od 230.000 eura, ali bi ulična vrijednost dostigla čak 600.000 eura“, ispričao je izvor iz policije za medije.

Agenti su pronašli i 1.886 saksija sa biljkama u procesu rasta i još 2.475 saksija sa biljkama koje su već isiječene.

Srbin usred najveće zaplijene u Torontu

Decembra prošle godine policija u Torontu je saopštila da je uhapšen Srbin Danijel Dubajić u čijem stanu je pronađena ogromna količina različitih vrsta narkotika i oružja. Vrijednost pronađene droge procjenjuje se na 18.240.000 dolara, a zaplijenjeno je: 106 kilograma kokaina, 61 kilogram kristal meta, pet kilograma fentanila i devet kilograma MDMA!

U stanu u kom je boravio Dubajić policajci iz Toronta pronašli su 65 komada oružja, među kojima 57 pištolja, osam dugih cijevi i oko 15.000 komada municije. Od 57 pištolja, policija je uspjela da uđe u trag 39, od kojih je njih 37 vodilo do Sjedinjenih Američkih Država.

Policija je saopštila da je hapšenju i zaplijeni prethodila višemjesečna istraga, započeta nakon prijave komšija da sumnjaju da se u njihovom, inače mirnom kraju, trguje oružjem i drogom. Uhapšeni Dubajić se na društvenim mrežama predstavljao kao duhovnik, kao iscijelitelj, a ništa u njegovom ponašanju nije odavalo utisak narko-dilera.

Istražitelji iz Toronta su ovu akciju opisali kao najveću u istoriji tog grada.

Bratanac Vladana Milojevića na čelu bajkerske bande

Početkom 2020. godine na Palma de Majorki uhapšen je Stefan Milojević, sin nekadašnjeg fudbalera Gorana Milojevića, a bratanac bivšeg trenera crveno-bijelih Vladana Milojevića, a istraga protiv ove grupe još je u toku.

Ispostavilo se da je mladi Milojević na čelu bajkerske bande u Španiji „United tribuns“, koja je obezbjeđivala klubove i bordele po Španiji, a na taj način su navodno ubacivali svoje ljude koji su na tim mjestima dilovali narokotike.

Interesantno je da je ova banda postala popularna i po tome što se maskirala u policiji i od suparničkih bandi, glumeći racije, oduzimala drogu, oružje i novac.

Zaplijenjena je droga, vagice za precizno mjerenje, otkrivena je jedna ilegalna laboratorija za uzgoj marihuane, pronađena je velika količina novca u kešu, pištolji i municija različitog kalibra, noževi, garderoba sa oznakom bande, ali i lažne policijske uniforme i druga policijska oprema.

Kokain vrijedan 15 miliona eura švercovali šlep službom

Policija u Španiji je u saradnji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA) zaplenila 560 kilograma kokaina i uhapsila šest osoba, među kojima su i dva državljana Srbije N. D. (37) i P. P. (36), prenio je ranije Glas Galicije.

„(Uhapšeni su) pripadnici bande pod nazivom ‘Poslastičari’, koja djeluje u Rijas Bajkasu u Galiciji. Grupu predvodi Herardo Rijal Iglesijas (41), moćni narko-bos, koji već 25 godina švercuje drogu u saradnji sa balkanskim kartelom“, saopštili su iz španske civilne garde.

Kokain je pronađen u iznajmljenoj kući koja se nalazi u toj španskoj pokrajini, a vrednost droge je na vrtoglavih 15 miliona eura.

Ova grupa dilera okarakterisana je kao dobro organizovana, a koliko su ulagali u logistiku najbolje oslikava podatak da su za potrebe prevoza droge koristili kamion šlep službe, kojim bi prevezli auto pun droge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here