21.06.2024.
HomeNovostiOptužen "sajber diler" iz Živinica

Optužen “sajber diler” iz Živinica

Asmir Mulaj (32), iz Živinica, optužen je da je od oktobra 2012. godine do februara 2016. godine, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi oštećenja računarskih podataka i programa, trgovine drogom te pranja novca čime je nezakonito stekao 60.436 KM.

Tužilaštvo BiH tereti ga da je na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području, na kojim se vršila međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ekstazija.

Na računaru je posjedovao programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za učinjenje krivičnog djela, te je zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona.

Kako navode iz Tužilaštva BiH, optuženi je koordinisao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU.

“Posredovanjem u prodaji droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. ‘fishing’ i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvarioje nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436KM”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti