Optužen “sajber diler” iz Živinica

0

Asmir Mulaj (32), iz Živinica, optužen je da je od oktobra 2012. godine do februara 2016. godine, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi oštećenja računarskih podataka i programa, trgovine drogom te pranja novca čime je nezakonito stekao 60.436 KM.

Tužilaštvo BiH tereti ga da je na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području, na kojim se vršila međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ekstazija.

Na računaru je posjedovao programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za učinjenje krivičnog djela, te je zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona.

Kako navode iz Tužilaštva BiH, optuženi je koordinisao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU.

“Posredovanjem u prodaji droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. ‘fishing’ i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvarioje nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436KM”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here