16.06.2024.
HomeSvijetTikTok: Lov na vještice ili stvarna prijetnja?

TikTok: Lov na vještice ili stvarna prijetnja?

Rastom popularnosti i sve većim brojem korisnika, aplikacija TikTok i njen vlasnik ByteDance suočili su se sa sudbinom drugih kineskih kompanija i pružatelja različitih usluga koji su postali toliko veliki da su, bilo to relevantno ili ne, ugrozili primat suparnika sa Zapada, a to je kritika da na ovaj ili onaj način pomažu Komunističkoj partiji Kine da prikuplja podatke korisnika van granica zemlje, prije svega sa tla Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Tako je Huawei odavno na “crnoj listi” brojnih zemalja Zapada, gdje im je onemogućena prodaja opreme za 5G telekomunikacijske mreže, a mobilnim telefonima ove kompanije uskraćen je pristup uslugama zvanične Googleove prodavnice aplikacija. I druge kineske kompanije dijele slična iskustva, sve zbog sumnji da Komunističkoj partiji daju uvid u korisničke podatke.

TikTok je danas jedna od najpopularnijih aplikacija, prije svega među mlađim korisnicima, sa više od milijardu korisnika. Za centre moći u Washingtonu, Londonu, Briselu… to je znak za uzbunu, te su sve glasniji zahtjevi da se ograniči korištenje ove aplikacije javnim dužnosnicima i uposlenicima, ali i svim ostalim građanima zemalja Zapada.

Primjera radi, Kongres SAD-a je svojim uposlenicima zabranio da imaju instaliranu aplikaciju na službenim uređajima, Evropska komisija zabranila je osoblju korištenje TikToka iz sigurnosnih razloga, čak i na privatnim uređajima ako na njima imaju programe koje koriste u službene svrhe, a sve više zemalja najavljuje i uvodi slične mjere.

Zanimljivo je da drugi tehnološki giganti svakodnevno prikupljaju ogromne količine korisničkih podataka, poput Googlea ili Mete, odnosno Facebooka i Instagrama, ali nisu ni blizu izloženi optužbama s kojim se suočava kineska konkurencija.

Iako je ByteDance više puta navodio da vlasti u Kini, niti u bilo kojoj drugoj zemlji, nemaju uvid u podatke korisnika TikToka, to nije spriječilo prije svega političare širom svijeta da dižu uzbunu kada je ova aplikacija u pitanju.

Pristup podacima

Što dovodi do pitanja da li su ByteDance i TikTok doista učinili ono za šta ih optužuju, odnosno otvorili svoje baze kineskim zvaničnicima?

Iako nema definitivnih dokaza koji bi potvrdili te navode, mogućnost takvih praksi se ne može u potpunosti isključiti, navodi Anastasija Uspenski, novinarka portala Netokracija.

“Isto kao i Google i Meta, TikTok prikuplja podatke kako bi personalizovao korisničko iskustvo i prikazivao ciljane reklame. To su podaci koji uključuju informacije poput lokacije korisnika, informacija o uređaju, te istoriju pregledanja unutar aplikacije”, pojašnjava.

Ono što izaziva bojazan, ističe Uspenski, jeste činjenica da se zakoni o zaštiti podataka koja važe u Kini (PIPL i DSL uredbe iz 2021), dosta razlikuju od evropskih. Primjera radi, evropski korisnici imaju pravo da zatraže brisanje svojih ličnih podataka, dok je ljudima u Kini to pravo uskraćeno. Upravo iz tih razloga, TikTok se suočavao s kritikama kada je u pitanju prikupljanje i obrada korisničkih podataka.

A kako je utjecaj države na kineske kompanije već poznat javnosti, postoji mogućnost da bi Komunistička partija Kine mogla da ima pristup podacima kojima raspolaže i ByteDance, kompanija u čijem vlasništvu je aplikacija TikTok.

TikTokov algoritam, koji svojim korisnicima nudi videosnimke bolje prilagođene njihovim interesima i zbog kojeg raste popularnost ove aplikacije, prikuplja podatke o tome šta se korisnicima sviđa, odnosno ne sviđa na osnovu obrazaca sadržaja koji su gledali. Također ima podatke o uređajima koji se koriste za gledanje videosnimaka na ovoj aplikaciji, a najnovija istraživanja pokazuju da može potencijalno pristupiti podacima kao što su lokacija, kontakti i kalendari.

Iako se neki od podataka koje TikTok prikuplja ne razlikuju od drugih platformi koje se oslanjaju na plasiranje reklama, kao što su Google i Facebook, vlasništvo nad TikTokom pojačava rizik da bi autoritarna kineska vlada mogla natjerati vlasnike ove aplikacije da s Pekingom podijele podatke o korisnicima iz drugih država.

Spomenuta kompanija je više puta negirala navode da sarađuje sa kineskom vladom i poduzela je korake da se udalji od kineske totalitarne vlasti. Neki od tih koraka jesu odvajanje rukovodstva za poslovanje u Kini, od onog za globalno poslovanje, angažiranje vanjskih konsultanata za sigurnosne revizije, ali i izgradnja podatkovnih, odnosno data centara van granica Kine, navodi novinarka Netokracije.

“Uprkos svemu, sigurnost korisničkih podataka na TikToku i drugim aplikacijama u vlasništvu kineskih kompanija i dalje je tema javnih rasprava, što je usko povezano sa strahom od kineskog totalitarističkog sistema i mogućnostima zloupotrebe korisničkih podataka.”

‘Lov na vještice’

TikTok je nedavno objavio da planira u Evropi otvoriti još dva podatkovna centra (data center), te da će kompanija preseliti podatke evropskih korisnika na “Stari kontinent”, kako bi pokušao uvjeriti evropske vlade i regulatore da su lični podaci korisnika zaštićeni i da im ne mogu pristupiti ni Komunistička partija Kine, ni bilo ko drugi pod utjecajem Pekinga.

Od ranije je kompanija podatkovne centre izgradila u Sjedinjenim Američkim Državama i time pokazala spremnost da poštuje zakone i propise o zaštiti korisničkih podataka u SAD-u.

Ovakvi potezi su, sigurno, spriječili “lov na vještice” kada je TikTok u pitanju, zar ne?

“Naravno da nisu. Vlada SAD-a je nastavila da ispituje ByteDance i druge kineske tehnološke kompanije zbog zabrinutosti za privatnost i bezbednost podataka, a bilo je i debata o tome da li TikTok predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost”, kaže Uspenski. “Raspoloženje u odnosu na ByteDance i ostale kineske kompanije zavisi isključivo od geopolitičke atmosfere i odnosa koji pojedinačne vlade imaju prema ovoj državi.”

Uspenski nije jedina koja tako misli, a brojni svjetski stručnjaci su kritizirali odnose zapadnih centara moći prema ovoj platformi smatrajući da je kampanja protiv TikToka motivirana više političkim razlozima nego sigurnosnim. Tvrde da se ta društvena mreža i njena aplikacija ne razlikuje od američkih aplikacija poput Facebooka ili Snapchata u jednostavnom pokušaju zarade putem reklama.

“Mislim da ljudi ne razumiju da TikTok nije organ Komunističke partije i da je zabluda stalno ponavljati činjenicu da se bilo koja kineska kompanija, zapravo, ne razlikuje od države i da nema svrhu osim unapređenja političkih i vojnih ciljeva kineske vlade kada je to očigledno komercijalna kompanija”, rekao je ranije Milton Mueller, profesor na Fakultetu za javnu politiku Tehnološkog instituta Georgije. “Zainteresirana je za prodaju reklama i na to se treba gledati na taj način.”

Mueller zagovara odmjereniji pristup, kao što je korištenje postojećih američkih zakona o privatnosti i osiguravanje da je TikTok u skladu s njima.

“To je pitanje lične privatnosti, a ne pitanje nacionalne sigurnosti”, rekao je.

Skladištenje podataka

Ipak, uz sve tvrdnje ByteDancea o dobrim namjerama, postavlja se pitanje da li će smještanje servera u Evropu garantirati da podaci njenih stanovnika ipak neće završiti u Kini, ali i koji su stvarni porivi za takve korake.

“Iako kompanija ByteDance otvaranje data centara opravdava usklađivanjem s lokalnim zakonskim regulativama o zaštiti podataka, ovaj potez ima višestruki značaj za kompaniju. Pre svega, što je data centar bliži korisniku, to mu je omogućen brži pristup uslugama koje kompanija nudi. Smanjenje latencije obezbeđuje bolje korisničko iskustvo što ohrabruje korisnike da nastave da koriste platformu, u ovom slučaju TikTok”, pojašnjava novinarka Netokracije.

Zatim, kako kompanija raste i širi se na nova tržišta, tako se povećava kapacitet skladištenja i obrade podataka. Otvaranjem data centara lociranih u različitim dijelovima svijeta, kompanija je u mogućnosti da ispuni zahtjeve rastuće korisničke baze. Najzad, dodaje, u slučaju prirodne katastrofe, nestanka struje ili drugog poremećaja, postojanje data centara u različitim dijelovima svijeta može pomoći da se prijenos podataka nastavi bez prekida.

Uz moderan softver za pravljenje servera, veoma je lako načiniti lokalne kopije, koje se brzo mogu prenijeti s jedne na drugu lokaciju, što znači da Kinu ništa ne sprečava da brzo dođe do podataka skladištenih bilo gdje u svijetu, ističe Anastasija Uspenski.

“Iako ne osporavam mogućnost dobre namere kada je u pitanju transparentno upravljanje podacima o korisnicima, podsećanja radi, aplikacija TikTok broji preko milijardu korisnika u 150 zemalja širom sveta, a otvaranje data centara garantuje bolje korisničko iskustvo i veću skalabilost kompanije.”

Iako političari sa Zapada redovno “kosu čupaju” zbog straha da će TikTok biti korišten za špijuniranje Amerikanca, Britanaca, Francuza… stalni rast i broj korisnika aplikacije (više od 100 miliona korisnika mjesečno u SAD-u, više od 125 miliona korisnika mjesečno u EU i tako dalje), ukazuje da se veći dio planete ne brine da li će Komunistička partija Kine imati uvid u njihove podatke. Sličnog su stava i mladi iz regije s kojim smo razgovarali.

‘Prisluškivanje korisnika’

Stav Sarajlije i studenta Emira Ramića dijeli više osoba, a to je da je besmisleno pričati o tome da li Kina prikuplja njegove podatke.

“Nisam čuo ni za jedan potvrđen slučaj da TikTok daje podatke kineskim vlastima. Niti jedan jedini primjer. A s druge strane, svi znamo da Google i Facebook i ostali prikupljaju naše podatke, čak postoje tvrdnje da nas uređaji na kojim su instalirane te aplikacije za njihove potrebe prisluškuju. Da li je to istina, to ne znam. Ali znam da je Cambridge Analytica prikupila podatke miliona korisnika Facebooka i zloupotrijebila ih u političke svrhe. I sad trebam da se brinem hoće li Kinezi prikupiti moje podatke? Svi uzimaju naše podatke, a meni je isto jesu li to Amerikanci ili Kinezi ili Marsovci”.

Ono što je za očekivati u narednim godinama jeste da će, s obzirom da postoje data centri kompanije u SAD-u, te da se planira njihova izgradnja i u Evropi, kompanija iza TikToka slične centre za skladištenje podataka izgraditi i u Africi.

Tim prije što je ovaj kontinent, iz više razloga, veoma pogodno tlo za izgradnju data centara. Zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi, niskim cijenama nekretnina i energije, u poređenju sa drugim regijama svijeta, izgradnja i rad data centara na afričkom kontinentu su znatno isplativiji, kaže novinarka Netokracije.

Također, Afrika ima značajan potencijal za obnovljivu energiju, posebno solarnu i energiju vjetra. Sve to omogućava data centrima da se napajaju čistom energijom, smanjujući svoj ugljikov otisak i, naravno, operativne troškove.

IZVOR: AL JAZEERA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti