24.02.2024.
HomeNovostiTagescajtung: Evropa je predugo tapšala Vučića

Tagescajtung: Evropa je predugo tapšala Vučića

„Srbija je crna rupa parlamentarne demokratije i Meka za endemsku korupciju. Takvo stanje traje decenijama. Nije čudo što većina Srba više ne vjeruje u promjene“, piše berlinski list Tagescajtung, o ishodu izbora u Srbiji.

U tom komentaru, beogradski dopisnik lista Andrej Ivanji piše o izbornoj prevari, koju je počinila aktuelna vlast, ali prevashodno o tome kako je Vučić godinama dobijao podršku Zapada.

„Vučić, politički pitomac bivše kancelarke Merkel, na vlasti je skoro dvanaest godina. Merkel je, naivno i uprkos upozorenjima, vjerovala u njegovu dobru volju da Srbiju sasvim prilagodi evropskim standardima. I nije bila jedina“, piše list.

List se osvrće i na djelovanje Fondacije „Konrad Adenauer“ bliske njemačkim Demohrišćanima (CDU), navodeći da je ta fondacija „dala mnogo novca njemačkih poreskih obveznika kako bi stvorila salonske političare od bivših nacionalista, ratnih huškača i poštovalaca Ratka Mladića“.

Tagescajtung podsjeća i na svojevremeni napis u listu Frankfurter algemajne cajtung, koji je Vučićevu regionalnu politiku uporedio s istočnom politikom Vilija Branta. Zbog takvog poređenja su se, kako se ocjenjuje, „poneki građani Srbije sigurno morali lupiti po čelu“.

„Ni Njemačka, ni EU ne mogu umjesto srpske građanske opozicije da vode borbu za civilizovanu zemlju“, piše dalje autor. „Ali, to dugogodišnje tapšanje Vučića po ramenu pred kamerama doprinijelo je tome što sve manje Srba vjeruje u EU.“

Vječita ohrabrenja iz Brisela nikako nisu na mjestu

Na kraju, list se osvrće i na optužbe za izbornu prevaru, kupovinu glasova, uvoz birača… Navodi se da su i izborne komisije i pravosuđe čvrsto u rukama vlasti, te da će na sve ovo samo odmahnuti rukom.

„Do sada se Vučić izvukao sa svime što je radio, zašto ne bi i sa ovim? Kad neko stalno prolazi bez posljedica, vremenom počinje da vjeruje da sebi može da dozvoli još više. To je ljudski i važi i za autokrate. A tek tanka linija dijeli autokratiju i diktaturu.“

„Večita ohrabrenja iz Brisela koja stalno naglašavaju ’evropsku perspektivu’ Srbije nikako nisu na mestu“, zaključuje se u berlinskom listu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti