24.02.2024.
HomeNovostiDodik opet prijeti, i to preko Javnog RTV servisa: Jedne noći ćemo...

Dodik opet prijeti, i to preko Javnog RTV servisa: Jedne noći ćemo to završiti, smijite se koliko hoćete, ali gledat ćete uživo!

“Ako Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Republika Srpska će usvojiti svoj zakon i provesti lokalne izbore, uz poštovanje svih tehničkih pretpostavki koje garantuje integritet izbornog procesa. Mi nećemo pristati na ucjene”, rekao je entitetski predsjednik Milorad Dodik u intervjuu za BHRT.

“Centralna izborna komisija BiH je uzurpirala prava da odlučuje i provodi izbore za predsjednika Republike Srpske, Skupštinu Republike Srpske i da provodi izbore za lokalne zajednice. To nije u nadležnosti Centralne izborne komisije. Njena nadležnost je isključivo vezana za izbor poslanika u Predstavnički dom i članova Predsjedništva BiH. Čak nije predviđeno ni da CIK bira delegate u Dom naroda. Prvih 15 godina je bilo da delegaciju Doma naroda bira NSRS, nigdje ne piše da je CIK. A onda su oni nametnuli nama neka pravila, te neke gluposti oko kojih se lomimo i pravimo budale od sebe”, kazao je Dodik i poručio:

“Mi ćemo donijeti zakon i mi ćemo provesti lokalne izbore. Kažu oni: Nećemo priznati. Dobro, ne morate. Mi ćemo ih priznati. Sve i jedna opštinska komisija će odbiti Centralnu izbornu komisiju. Mi imamo tu moć da to uradimo, i mi ćemo provesti izbore po našim pravilima”.

Dodaje kako će u tom slučaju sva ponuđena tehnička rješenja biti uključena u novi zakon.

Najave iz OHR-a da će biti nametnut zakonski okvir, ukoliko vlast u Bosni i Hercegovini ne usaglasi tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, Dodik je okarakterisao kao “rogobatne, fašističke i nepotrebne”. Vrijeđao je visokog predstavnika kazavši da jedino ima podršku Bošnjaka.

“Previše je toga. Koliko ja znam, i mi Srbi, i Hrvati kroz Čovića, Srbi kroz mene, kroz druge, čak i opozicione lidere, rekli su da nametanje zakona ne dolazi u obzir. Opet se neki tamo politički prvaci u Sarajevu utrkuju da podrže visokog predstavnika, navodnog, lažnog da nešto uradi. Kao da ne shvataju da, ako on nešto djeluje, da onda pravi lažnu Bosnu i Hercegovinu, kao što ona i jeste. Nikako da razumiju priču da mi poručujemo da hoćemo ustavnu Bosnu i Hercegovinu. Ako nam date Ustav BiH i naša prava iz Ustava, mi smo spremni da ostanemo. U ovoj vašoj Bosni i Hercegovini, lažnoj i nametnutoj, mi ne želimo da budemo”, poručio je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska u Aktuelnom intervjuu BHT1.

“Ignorancijom političara iz Sarajeva Bosna i Hercegovina ide u raspad i razilaženje”

Ignorancija bošnjačkih političara iz Sarajeva, kako kaže Dodik, neće pomoći da se očuva Bosna i Hercegovina.

“Jedini način koji je moguć jeste da se dogovorimo o svemu tome. Ako oni misle da na taj način dobijaju sve što žele, onda je nama jasno da svi ti iz međunarodne zajednice rade za bošnjačku stranu, protiv nas. Naravno da se mi tome suprotstavljamo. Sva ta priča oko nametnutog zakona na dan izbora, oko nametnutih propisa, pa jedan dio političke zajednice iz Sarajeva izađe i protestuje protiv toga. Pa kada je nametnuo zakon da bi omogućio proces protiv mene, mi smo htjeli isto da idemo u Sarajevo da kažemo pred visokim predstavnikom: Ti to ne možeš! A onda su ti bajni lažni državotvorci u Sarajevu rekli da ne mogu Srbi doći. Znači oni su sebi rezervisali da jedino oni mogu da izađu i iskoriste svoje demokratsko pravo, a nama sve to zabranjuju. U svemu tome oni nama pokušavaju da nam se cinično smiju na sve to, i pokušavaju da prikažu kako Bosna nešto napreduje, kako Bosna nešto ide. Gdje ide? To je pitanje. Gdje ide? Ide u raspad, razilaženje. Ovdje je samo pitanje trenutka kada će se to desiti. Šta god oni mislili o tome. Amerika neće dozvoliti, koja Amerika? Nije Amerika Murphy (američki ambasador u BiH op.a.). On je samo ambasador u Federaciji BiH, nije ambasador u Republici Srpskoj”, mišljenja je Dodik.

“Dakle, mi smo promijenili standarde, šta kod to neko mislio. Prije deset godina niste smjeli pomisliti da javno oponirate mišljenju nekoga ambasadora. To su bili ozbiljni ljudi. Nisu bili ovakvi ovi nedorečeni tipovi. On misli ako Amerika stoji iza njega, da je u pravu. Nije u pravu. Amerika je promašila sve što je mogla promašiti ovdje”, dodao je predsjednik RS-a i lider SNSD-a.

“Republika Srpska donijela sve odluke za njen samostalni status”

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je u zadnjih deset godina kroz odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) donijela sve odluke koje su “neophodne za njen samostalni status”.

“Ostaje samo čekanje jedne noći u kojoj ćemo to završiti definitivno. Smijte se koliko hoćete, ali gledat ćete to, i to uživo!”, poručio je Dodik.

U razgovoru za BHRT, Dodik se osvrnuo i na proces koji se u Sudu BiH vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

“Lažnog visokog predstavnika. Znate, nema te zemlje na svijetu, kao što kaže popularna krilatica, moler na pravnom fakultetu zna da odlukom ne možete propisati krivično djelo. Samo mogu Bošnjaci pravnici to prihvatiti zato što se radi protiv Srba. Zato su prihvatili da učestuju u toj lakrdiji. Mogu oni da ignorišu sve i da kažu: Osuđujemo Milorada Dodika. A znate li šta radite, šta ćete poslije toga? Ja znam šta ćemo mi poslije toga. Mi hoćemo da dođemo do toga da vidimo da li je taj sud sposoban da odbrani pravo i da imamo korektan odnos prema njemu, pa time i Bosni i Hercegovini, ili je taj sud sud egzekucije u kome se provodi jedna politička volja, to jest bošnjačka. To su Srbi gledali 100 godina unazad, 500 godina unazad mi smo gledali po onom sistemu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. I izmišljaju. Nije taj Schmidt nelegalan za nas. On je nelegalan za Savjet bezbjednosti, jer Savjet bezbjednosti je taj koji je trebao da proglasi visokog predstavnika. On to nije uradio. Iz tog razloga Republika Srpska kaže – on je lažan”, zaključio je Dodik.

“Oni misle da oni određuju šta će u Bosni i Hercegovini biti. O Bosni i Hercegovini u političkom smislu određujemo ja, gospodin Čović i sada Trojka šta će biti. U toj Trojci sjede dvije partije koje nemaju nikakvu snagu. Više ja imam glasova u opštinama gdje gubim nego oni što imaju ukupno na nivou Bosne i Hercegovine. Dakle to je ta neka mjera. Ako vi nećete to da radite, i ako iz Trojke misle da je ovo u redu, da lažni, nepostojeći visoki predstavnik treba da nameće zakone, onda se mi ne razumijemo. Nećemo biti zajedno”, poručio je Dodik svojim koalicionim partnerima na državnom nivou.

Šta ako Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini?

U januaru 2024. bi trebalo da bude završen rad Radne grupe koju je formirao OHR s ciljem rješenja pitanja državne imovine. Dodik je u razgovoru za BHRT poručio kakva će biti njegova reakcija ukoliko visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini.

“A šta ako nametne? Ako nametne, ja sam rekao, tog dana on je napisao odluku i potpisao nezavisnost Republike Srpske! Tu imovinu ne može da raspravlja Parlament BiH. Bez obzira što će on se pozivati da je to nešto rekao Ustavni sud. Ustavni sud nije imao pravo, niti imao ovlaštenja da odluči. Nije Ustavni sud o tome pozvan da odluči. Oni su nametnuli prakse da može da odluči, ali to nije to. E sad, ako hoćete baš da nas provjerite, provjerite. Nikakvih problema nema”, kaže Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je nekoliko puta odlučivao o 9. januaru kao Danu Republike Srpske i osporio taj datum. Uprkos tome, i ove godine se sprema velika proslava u Banjaluci i drugim gradovima ovog bh. entiteta. Na pitanje šta misli o izjavi visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je pozvao na sankcionisanje svih koji budu učestvovali u organizaciji proslave ovog datuma, Dodik je iznio svoj stav o uređivačkoj politici BHRT-a:

“Još jednom nazovite ga visokim predstavnikom, računajte da smo prekinuli emisiju. On nije visoki predstavnik jer nema imenovanje u Savjetu bezbjednosti. OHR je samo njegova kancelarija koja je lažna i ako građani Republike Srpske vašem servisu plaćaju neku preplatu, onda to poštujte. (Prema podacima iz 2021. godine, RS duguje 61 miliona KM na ime taksi, op.a. ) Mi u Republici Srpskoj koji smo dio Bosne i Hercegovine, bar još uvijek ustavno, mi smo dio koji se treba involvirati i kroz Javni servis, poštujući naše stavove. Ja razumijem, nije to ništa lično. Vaša uređivačka politika je potpuno antisrpska politika. I mi to znamo i vidimo. Našli su tamo nekoga, dvoje, troje Srba koji čestitaju 25. novembar i oni su njima dobri. Oni nisu izdanci srpskog naroda. Srpska nacionalna politika se vodi u Banjaluci. Srpsku nacionalnu politiku određuje naš parlament i naša vlada. I to je ono što morate da poštujete kao elementarnu činjenicu u pogledu informisanja javnosti. Ako to nećete, nema potrebe da sam s vama razgovaram. Izvinite, ja nemam ništa protiv vas lično. Ja govorim to odnosno sa stanovišta. Nemojte nas zloupotrebljavati”, kazao je Dodik ponavljajući da će Schmidt biti deportovan ako se pojavi u RS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti