24.05.2024.
HomeNovostiŠta ćemo sad: Hodžić probio rok za isporuku respiratora. što znači da...

Šta ćemo sad: Hodžić probio rok za isporuku respiratora. što znači da obaveze prema kupcu nije izvršio na vrijeme ?!?

Ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 miliona i 530 hiljada KM. U tu vrijednost uračunat je PDV. Zanimljivo je da je ugovor potpisan 3. aprila, a da je kompanija “Srebrena malina” tek prekjučer dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

Zanimljivo je da se ugovorom Civilna zaštita obavezala da će cijeli ugovorni iznos stopostotno avansno uplatiti prodavcu i to da jedan dio plaća FUCZ iz sredstava predviđenih za nabavu robe, a drugi dio od sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreće.

U Članu 4. precizira se da je obaveza prodavca da respiratore isporuči od 15. aprila te se može zaključiti da preuzeta obaveza nije izvršena na vrijeme. Kupac ima ugovorno mogućnost da zbog ovakvih propusta i raskine ugovor.

I pored negiranja Zavoda za javno zdravstvo da nemaju ništa s ovom kupovinom, ugovor ih demantuje. Predstavnik ove institucije i uposlenik FUCZ zaduženi su za kontrolu nabavljene robe te utvrđivanje da li je ona u skladu sa tehničkim specifikacijama iz ponude.

Nabavka 100 respiratora iz Kine podigla je ogromnu prašinu i izazvala brojne reakcije u našoj zemlji. Oglasili su se i iz nadležnog tužilaštva i SIPA-e te pokrenuli istragu.

Spornu kupovinu komentarisao je i premijer Fadil Novalić rekavši da on u taj proces nije bio uključen, a dva puta se oglasio i direktor kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pojedini eksperti kazali su i da ovaj tip respiratora nije predviđen za bolnička odjeljenja intezivne njega, a polemiziralo se i svrsishodnosti kupnje respiratora u ovom momentu.

Respiratori su, kako je objavio naš portal još uvijek na carini Međunarodnog aerodroma Sarajevo, i čekaju izmirenje svih obaveza predviđenih zakonom. Obeveza plaćanja PDV-a još uvijek nije izmirena.

Izvor: Klix.ba
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ekskluzivno-objavljujemo-ugovor-o-nabavci-respiratora-10-5-milona-km-avansno-uplaceno-srebrenoj-malini/200429130

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti