Sukob hrvatskih desničara: Glasnović optužio Milovića da je “sarajevski Srbin” i da uopće nije novinar

0

Anketa koju je vodila Televizija RTL, dala je prednosti Restartu od samo jednog glasa, a slični su rezultati i drugih istraživanja javnog mnijenja u susjednoj državi. Anketama nisu obuhvaćeni (niti je to moguće izvesti) birači koji imaju pravo glasa izvan Hrvatske, prije svega u Bosni i Hercegovini. Tri mandata za Hrvatski sabor, koliko se bira u 11. izbornoj jedinici (dijaspora), doslovno mogu odlučiti pobjednika izbora u Hrvatskoj. To je razlog zašto se posljednjih dana zaoštrila retorika među strankama koje se bore za glasove u dijaspori.

“MILOVIĆ, ČOVIĆEV PAJAC”

Hrvatska demokratska zajednica ne može sa sigurnošću računati na ta tri glasa kao što je mogla u prethodnim izbornim ciklusima. Prije četiri godine, monopol HDZ-a na saborske mandate iz dijaspore narušio je general Željko Glasnović, koji je kao neovisni kandidat izborio saborski mandat, prije svega zahvaljujući glasovima iz Hercegovine, gdje je stekao veliki ugled tokom rata, kada je bio jedan od zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane. Na ovogodišnje izbore Glasnović izlazi kao neovisni kandidat, kojeg podupire Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore.

Pored tradicionalnog protivnika HDZ-a, kojeg na izborima u dijaspori predvodi Zdravka Bušić, na izbore u 11. izbornoj jedinici izlazi i Most, koji predvodi Slaven Raguž, predsjednik marginalne Republikanske sranke. Među kandidatima na listi Mosta našao se i Tvrtko Milović, incidentni novinar, urednik Dokumentarnog programa na BHRT-u i kanadidat za novog direktora tog medijskog servisa.

Ta je činjenica bila povod izbornom stožeru Željka Glasnovića da se pozabavi Milovićevim likom i djelom.

Na Glasnovićevom Facebooku objavljen je tekst u kojem je pojavljivanje Milovića na listi Mosta “smislio Čović i njemu bliski ljudi… koji ima samo jedan cilj – onemogućiti da general Glasnović ponovo bude zastupnik u Saboru RH.”

U daljem tekstu se podsjeća na profesionalnu karijeru Tvrtka Milovića, pored ostalog i da je bio direktor TV KISS, čiji je vlasnik biznismen Svjetlan Stanić, koji je u Hrvatskoj bio hapšen i procesuiran u aferi kodnog naziva “Maestro”. Za Milovića se dalje tvrdi da “nije nikakav domoljubno-desničarski, a još manje hrvatski novinar… nego pudlica Dragana Čovića”.

“HASANBEGOVIĆ PODRŽAVA GLASNOVIĆA I HVALI ALIJU”

Glasnović tvrdi da Milović uopće nije Hrvat iz sredinje Bosne nego sarajevski Srbin čije je porijeklo iz okolice Nevesinja. “Djed  Bogoljub Milović bio je partizan (od 1945., a do tada je bio pripadnik “jedinica đenerala Draže”). U članku na Facebooku se kaže da je Tvrko Milović “Hrvat po potrebi i zbog interesa” i pita se otkud on kao provjereni kadar HDZ-a na listi Mosta.

Uslijedilo je otvoreno pismo Slavena Raguža, lidera republikanaca, upućeno generalu Željku Glasnoviću, u kojem je on stao u zaštitu Tvrtka Milovića, ali doveo u pitanje Glasnovićev lik i djelo.

Raguž opovrgava Glasnovićeve, kako je rekao, “degutantne neistine i insinuacije kako je lista koju predvodim “orjunašaka”, “lista Čovićevih udbaša”, kako smo projekt radionice Jugoslavena Čovića i anemičnog Tite” (Andreja Plenkovića, op. SB) .

Slaven Raguž odgovorio je i na Glasnovićevo prozivanje Tvrtka Milovića. “Tvrtko je u javnim nastupima govorio o hrvatskim nevinim žrtvama masovnih zločina u središnjoj Bosni, interesima Hrvata Bosne više od svih zastupnika zajedno (i onih u Hrvatskoj i onih u BiH), a definitivno češće i više od samog Željka Glasnovića, koji se središnje Bosne sjeti pred izbore.”

Raguž, pored ostalog, optužuje generala Glasnovića da “krije istinu da ga podržavaju osobe poput Zlatka Hasanbegovića, koji javno govori o Izetbegovićevoj ostavštini kao putokazu kako treba biti uređena BiH”.

Slaven Raguž piše da je Tvrtko Milović na listu Mosta došao kao njegov prijedlog. “Pozvao sam ga kao prijatelja kojem je on uskočio u pomoć nakon što je nekoliko osoba iz središnje Bosne, iz straha od hdzovskog režima, odustalo u zadnji tren, jer u zadnje vrijeme nije pametno družiti se sa Slavenom Ragužem“.