Rifat Škrijelj, u novom rektorskom mandatu: Ovo je bio posljednji pokušaj politike da podjarmi Univerzitet u Sarajevu

0

Rifat Škrijelj na jučerašnjoj napetoj sjednici Senata ponovo je izabran za rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Članovima Senata bila su potrebna tri kruga glasanja da bi pobjedu odnio Škrijelj sa samo jednim glasom više od prof. Šaćira Filandre.

Predizborna sijela

– Da sam ja danas (jučer, op. a.) kapitulirao pred politikom kao rektor, kapitulirao bi i Univerzitet, i za mjesec bismo imali stanje kao što imamo na KCUS-u i Medicinskom fakultetu. Ovo je bio posljednji pokušaj bilo koje političke partije da podjarmi Univerzitet u Sarajevu – kazao je Škrijelj u razgovoru za „Avaz“.

Dodao je da je u proteklih 15 dana, umjesto da vodi borbu s COVID-19 pandemijom, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović organizirala predizborna sijela na KCUS-u, gdje su pozivali i u vrlo nezgodnu situaciju dovodili članove Senata.

– Politika ne može zavladati Univerzitetom. Oni znaju da, dok sam ja rektor, preko Univerziteta se ne može provoditi bilo čija politika. U protekle četiri godine platio sam ogromnu cijenu zdravljem. Ja danas ne mogu otići na KCUS, a moja redovna kontrola srca je uskraćena već dvije godine. Dobio sam nezvaničnu informaciju da je jučer (prekjučer, op. a.) na sjednici Ljekarske komore čak 19 doktora kazalo da su protiv toga da se mala Nadin Smajlović liječi u ovoj zemlji. Neću dozvoliti da tim putem kuda ide naše zdravstvo krene i Univerzitet u Sarajevu – poručio je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, nije više član SDA.

– Danas (jučer, op. a.) sam istupio iz stranke jer smatram da rektoru Univerziteta nije mjesto niti u jednoj političkoj partiji. Jedno krilo SDA je toliko nepravde pokušalo uraditi prema Univerzitetu i prema meni kao rektoru da bi svako moje zadržavanje u članstvu predstavljalo čin licemjerstva s moje strane – naglasio je Škrijelj.