23.07.2024.
HomeNovostiStranka za BiH tužila Evropsku uniju, Hrvatsku i Christiana Schmidta, te pozvala...

Stranka za BiH tužila Evropsku uniju, Hrvatsku i Christiana Schmidta, te pozvala građane BiH na proteste

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) uputila je uime građana Bosne i Hercegovine apelaciju Evropskom sudu pravde protiv Evropske unije, Republike Hrvatske i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, potvrdili su na pres-konferenciji te stranke predsjednik Semir Efendić i prof. dr. Zlatko Hadžidedić, autor teksta apelacije.

Razlog je što aktuelni visoki predstavnik, “djelujući kao agent Republike Hrvatske”, kako je kazao Hadžidedić, najavljuje promjenu ustavnog poretka izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stavljajući se u tome na stranu Hrvatske koja krši Dejtonski sporazum iako je jedna od zemalja potpisnica. Visoki predstavnik stavlja u ovom slučaju Hrvatsku u superioran, a Bosnu i Hercegovinu u inferioran položaj, kršeći tako principe balansa na kojem je zasnovan mirovni ugovor, naveo je Hadžidedić.

Razlog za pokretanje tužbe i protiv Evropske unije je što ona “odgovara za djelovanje Hrvatske kao države članice, a i samog visokog predstavnika”.

Stranka za BiH je na ovoj pres-konferenciji pozvala sve građane Bosne i Hercegovine na veliko legalno protestno okupljanje i izražavanje bunta dozvoljenim sredstvima jer u slučaju rušenja Dejtonskog ugovora, automatski bi došlo do stupanja na snagu Ustava Republike BiH i uslijedilo bi krajnje neizvjesno razdoblje za državu Bosnu i Hercegovinu, rekao je Hadžidedić.

– Krajnje je vrijeme da djelujemo – izjavio je pozivajući na veliki građanski otpor i dodao da bi neizvjesnost bila posebno usložnjena ako se uzmu u obzir, kako kaže, pretenzije Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, unutrašnje prijetnje disolucijom entiteta Republika Srpska i pripajanjem Srbiji, kao i ambicije Hrvatske demokratske zajednice o ponovnom ustroju tvorevine Herceg-Bosna.

Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad djelovanjem visokog predstavnika, Hrvatske niti Evropske unije, obrazložio je Hadžidedić. Odlučila se na pojedinačno djelovanje, kao stranka, te na navedeni a jedini mogući pravni način budući da državni organi ne preduzimaju pravna sredstva protiv kršenja Dejtonskog sporazuma, Hadžidedićeva je poruka.

U sačinjavanju tužbe, njemu je pomogla savjetodavna uloga Francisa Boylea mada je kostur apelacije sačinio sam, izjavio je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti