14.07.2024.
HomeSvijetPokušan atentat na argentinsku potpredsjednicu: Napadaču se zaglavilo oružje

Pokušan atentat na argentinsku potpredsjednicu: Napadaču se zaglavilo oružje

Potpredsjednica Argentine za dlaku je izbjegla atentat nakon što se napadaču zaglavilo oružje dok je ciljao na nju. Cristina Fernandez de Kirchner pozdravljala je pristalice ispred svoje kuće kada je iz gomile izašao muškarac i uperio joj pištolj u lice. Predsjednik Alberto Fernandez rekao je da je pištolj bilo napunjen s pet metaka, ali da nije opalio pri okidanju.

De Kirchner je usred suđenja za korupciju i vraćala se sa suda. Ona negira optužbe.

Policija je saopćila da je napadač, kojeg su lokalni mediji identificirali kao 35-godišnjeg Brazilca, priveden. Pokušavaju utvrditi motiv napada.

Obraćajući se naciji u četvrtak kasno navečer, Fernandez je osudio napadača i rekao da je atentat na De Kirchner jedan od “najozbiljnijih” incidenata otkako se zemlja vratila demokraciji 1983. godine.

“Možemo se ne slagati, možemo imati duboka neslaganja, ali govor mržnje ne može postojati jer rađa nasilje i nema šanse da nasilje koegzistira s demokratijom”, rekao je Fernandez.

Također je proglasio nacionalni praznik u petak kako bi Argentincima dao vremena da se “iskažu u odbrani života, demokratije i solidarnosti s našom potpredsjednicom”.

Snimka koju su podijelili lokalni mediji pokazuje muškarca kako uperi pištolj nekoliko centimetara od njene glave i čini se da pokušava pucati. Ona zatim spusti glavu, ali do pucnjave nije došlo. U drugom videu objavljenom na društvenim mrežama, čini se da ljudi u gomili pokušavaju blokirati de Kirchner od osumnjičenog napadača. Argentinski ministar privrede Sergio Massa nazvao je pokušaj pucanja “pokušajem atentata”. “Kad mržnja i nasilje prevladaju nad raspravom, društva se uništavaju i javljaju se ovakve situacije: pokušaj atentata”, rekao je u tweetu.

Policijski glasnogovornik ranije je rekao novinskoj agenciji Reuters da je oružje pronađeno nekoliko metara od mjesta događaja nakon što je muškarac uhapšen.

Posljednjih dana stotine demonstranata okupilo se u znak potpore ispred kuće 69-godišnjakinje u glavnom gradu dok je suđenje u toku.

De Kirchner je optužena za prevaru države i za lažno dodjeljivanje ugovora o javnim radovima u svom uporištu u Patagoniji dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine. Ako bude osuđena, tužitelji su zatražili da se bivša predsjednica suoči s 12 godina zatvora i doživotnom zabranom bavljenja politikom. Međutim, de Kirchner je predsjednica Senata i stoga uživa parlamentarni imunitet. Ne bi bila zatvorena osim ako njenu kaznu ne potvrdi Vrhovni sud zemlje ili ako ne izgubi mjesto u Senatu na sljedećim izborima krajem 2023. Kirchner se suočila sa brojnim drugim suđenjima za korupciju nakon što je bila predsjednica. Očekuje se da će izricanje presude na ovom suđenju trajati nekoliko mjeseci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti