16.04.2024.
HomeSvijetBiden: Tramp i njegove pristalice su prijetnja Ustavu SAD-a

Biden: Tramp i njegove pristalice su prijetnja Ustavu SAD-a

Američki predsjednik Džo Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao prijetnju Ustavu, koji namjeravaju da – kako je rekao – unište američku demokratiju.

Taj stav predsjednik SAD-a iznio je u govoru koji su zvaničnici Bijele kuće označili pojmom – borba za dušu nacije.

Bajden se javnosti obratio u udarnom televizijskom terminu ispred Doma nezavisnosti (Independence Hall), zdanja u kom su “Očevi nacije vodili debate” i usvojili i Deklaraciju nezavisnosti i američki Ustav.

– Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju – poručio je Bajden – optuživši Trampa i njegove pristalice da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

Volume 0%

 

Nacija na prekretnici

Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu – ovo nismo mi. MAGA republikanci (slogan kampanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa “Učinimo Ameriku ponovo velikom”, prim nov) nastoje da zbace sadašnji sistem. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju – istakao je Bajden uporedivši Trampa sa autokratama u historiji koji su, kako je rekao, podrili demokratije.

– Historija nam pokazuje da je slijepa lojalnost jednom lideru pogubna za demokratiju. Brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali Republikanskom strankom dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci – poručio je između ostalog Bajden u Filadelfiji.

Prema njegovim riječima, oni ne žive pod svjetlom istine, već u sijenci laži, dodavši da su u trenucima njegovog obraćanja jednakost i demokratija pod napadom.

– Želim da budem veoma jasan – nije svaki republikanac MAGA republikanac. Ne prihvata svaki republikanac njihovu ekstremnu ideologiju. Znam to jer sam imao prilike da sarađujem sa njima. Vjerujem da je moja dužnost da vam kažem istinu koliko bila teška i bolna. Prema mom mišljenju – reći ću ono što je tačno: MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne vjeruju u vladavinu zakona. Ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora – rekao je američki predsjednik.

Naglasio je da će se boriti za demokratiju do posljednjeg daha i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

– Učestalo čujemo da je nasilje prihvatljivo političko sredstvo u ovoj zemlji. Nije i nikada ne može biti. Jasno želim da istaknem: u Americi nema mjesta političkom nasilju. I tačka. Nikada – naglasio je američki predsjednik u obraćanju.

Glasanje i polarizovano društvo

Bajden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski izbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima političke polarizacije američkog društva.

Bajden je u prethodnim obraćanjima bivšeg predsjednika Trampa i njegove pristalice optužio da slijede, kako je ocijenio, ekstremnu filozofiju MAGA tvrdeći da idu unazad, puni bijesa, nasilja, mržnje i podjela.

Oštro se ophodio prema republikanskim članovima Kongresa i svom prethodniku Trampu – označavajući aktuelnu politiku opozicionih republikanaca kao – kako se izrazio – polufašizam.

U govoru održanom u ponedeljak u Vilks-Beru u Pensilvaniji, gdje je govorio o problemu oružanog nasilja, američki predsjednik kritikovao je republikance za koje je rekao da su upozoravali na prolivanje krvi ako Donald Tramp bude krivično gonjen.

Tramp, poraženi republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2020, nalazi se pod federalnom istragom. Mogao bi da se suoči sa optužbama za nezakonito zadržavanje visoko povjerljivih dokumenata pošto je napustio funkciju januara 2021.

Sa tim u vezi su i optužbe za opstrukciju pravosuđa, na šta ukazuju podnesci Sekretarijata za pravosuđe.

U procesu koji se vodi u vezi sa tim – federalni sudija u Vest Palm Biču nije donio odluku o zahtjevu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za imenovanje specijalizovanog stručnjaka za pregled dokumenata koje je Federalni istražni biro (FBI) zaplijenio sa njegovog posjeda na Floridi u avgustu.

Tokom pretresa u četvrtak okružni sudija Ejlin Kenon rekla je i da će odložiti odluku o otvaranju liste zaplijenjene imovine, dokumenta koji je Sekretarijat za pravosuđe zapečaćen podnio sudu, izvjestila je agencija Reuters.

Ročište je sazvano nepuna dva dana pošto su tužioci iznijeli nove detalje o krivičnoj istrazi zasnovanoj na tome da li je Tramp imao u nezakonitom posjedu dokumente američke vlade i pokušao da opstruira istragu – skrivajući pojedine dokumente od FBI.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti