Šta je povod za nerede u Beogradu: Najava policijskog sata za vikend, ili Vučićev totalitarizam?

0

Svjetske agencije prenijele su kasno u utorak da su se demonstranti i pristalice opozicije sukobili s policijom i pokušali upasti u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mjera, uključujući policijski sat za vikend, radi suzbijanja širenja korona virusa.

Pojedini demonstranti su se, navode agencije, nakratko uspjeli probiti u zgradu parlamenta, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju, prenosi Tanjug.

Agencija AP navodi da je policija u nekoliko navrata ispalila suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, dok su pojedini demonstranti uzvikivali: “Ostavka, ostavka…”

‘Mjere ukinute samo zbog izbora’

Nekoliko sukoba izbilo je između nekih od najekstremnijih demonstranata, koji, kako se čini, piše AP, pripadaju krajnje desnim grupama, i policajaca, koji su koristili palice.

Policija se, navodi se, sukobila s demonstrantima i ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), koju opozicija optužuje za pristrasno izvještavanje u korist vlasti.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao situaciju s epidemijom korona virusa u Beogradu kao “alarmantnu” i “kritičnu”, jer su bolnice u gradu blizu popunjenih kapaciteta, nakon što su vlasti ranije tokom dana izvijestile o najvećem dnevnom broju smrtnih slučajeva od korona virusa.

Mnogi su, kako piše AP, optuživali predsjednika Srbije da je prethodne mjere zatvaranja ukinuo samo zbog izbora, što je on negirao.

Agencija je prenijela da je premijerka Srbije Ana Brnabić osudila proteste, navodeći da će policija zaštititi red i mir, te optužila opozicione političare da stoje iza upada u parlament.

Bolnice pune, medicinari umorni

Reuters navodi da je Srbija, koja ima oko sedam miliona stanovnika, prijavila 16.168 slučajeva zaraženih korona virusom te 330 preminulih, a samo u utorak zabilježeno je 299 novooboljelih i 13 preminulih.

Epidemiolozi i doktori upozorili su da su bolnice pune, a mediciski radnici umorni, navodi britanska agencija.

Reuters ističe da je Srbija početkom marta uvela vanredno stanje radi suzbijanja širenja korona virusa, a krajem maja bila među prvim zemljama koja se otvorila i zakazala izbore za 21. juni.

Protivnici krive Vladu za porast broja slučajeva korona virusa i tvrde da građani ne trebaju plaćati cijenu još jednim policijskim satom, navodi Reuters.