20.04.2024.
HomeNovostiSrpskim programerima, zbog digitalne prevare veće od 70 miliona dolara, prijeti izručenje...

Srpskim programerima, zbog digitalne prevare veće od 70 miliona dolara, prijeti izručenje u Ameriku

Evropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra da se izjasni o slučaju grupe deset programera iz Niša, koje SAD sumnjiči za digitalnu prevaru vrijednu više od 70 miliona dolara i traži njihovo izručenje, a potom će saopćiti svoj stav o tom slučaju.

Skupština Srbije usvojila je u februaru 2019. godine bilateralni ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o izručenju koji omogućuje ekstradiciju njenih državljana koji se terete za krivična djela za koja je predviđena kazna zatvora duža od godinu dana.

Uključio se i Evropski sud u Strasbourgu

Srbija je istovremeni obavezna provoditi presude Evropskog suda, koji od Srbije traži da dostavi informacije vezano uz potencijalno izručenje, prenosi Hina, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

Milan Petrović, advokat programera čije izručenje SAD traži od Srbije, objasnio je da je Evropski sud zatražio od Srbije da mu do 4. septembra dostavi informacije u vezi s mogućim izručenjem deset programera iz Niša SAD-u.

Tvrdi kako sud u Strasbourgu treba odlučiti i savjetovati treba li osumnjičene programere izručiti američkom pravosuđu ili im suditi u Srbiji.

Petrovi navodi da je Evropski sud tražio odgovore na pitanja vezano uz uvjete kojima bi njegovi klijenti bili izloženi ako ih se izruči u SAD, od smještaja do tretmana vezanog uz sanitarne uvjete tokom pandemije korona virusa.

Krajem jula 2020. godine uhapšeno je 11 osoba osumnjičenih da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i sudjelovali u stvaranju, promociji i organiziranju najmanje 16 lažnih investicijskih platformi na internetu te da su tako zaradili 70 miliona dolara.

Svi osumnjičeni imaju boravište u Nišu.

Slučaj je dobio obrat nakon što se saznalo da njihovo izručenje zahtijeva SAD.

Više od 20 lažnih investicijskih platformi

RSE podsjeća da je na web stranici američkog Ministarstva pravosuđa navedeno da je niška grupa pomogla u stvaranju i prodaji više od 20 lažnih investicijskih platformi, uključujući Options Rider, Bancde Options, Start Options, Dragon Mining, BTC Mining Factor i Triniti Mining.

Petrović i njegovi klijenti nadaju se da će Srbija, kao ravnopravni partner SAD-a kada je riječ o ugovoru o izručenju, zatražiti da se slučaj prepusti srbijanskom pravosuđu.

Oni navode da Srbija ima sud za visokotehnološki kriminal, koji “savršeno dobro radi” i moguće je da se optuženima sudi po svim mjerilima, poštujući njihova ljudska prava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti